FOTO/ Odlazak legende

U Banjaluci sahranjen Marijan Beneš: Porodica i prijatelji se od boksera oprostili uz 'Hej, Sloveni'

Hronika07.09.18, 15:42h

U Banjaluci sahranjen Marijan Beneš: Porodica i prijatelji se od boksera oprostili uz 'Hej, Sloveni'
Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti. Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje

 

 

Komemoracija Benešu održana je danas u Banskom dvoru u Banjalucu gdje su se njegova porodica, prijatelji i poštovaoci, te brojne ličnosti iz političkog, sportskog i javnog života još jednom sa sjetom i ponosom prisjetili kakva je sportska ali i ljudska veličina bio njihov sugrađanin Marijan Beneš. 

 

- Marijan je sada među zvijezdama gdje mu je uvijek i bilo mjesto. Rođen je u Beogradu ali smo ga mi uvijek smatrali svojim. Antologijski meč 1979. u 'Boriku' i dalje je živ u našim sjećanjima a ta Marijanova borba i njegova životna energija nikada neće pasti u zaborav. Legende ne umiru već nađu svoje mejsto među zvijezdama - kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, prenose Nezavisne.

 

Od svog prijatelja se oprostio i Mile Šestić, proslavljeni banjalučki dizač tegova. 

 

- Marijane, prijatelju moj, od tebe se opraštam bez suza i plača, baš onako kako bi ti želio. Izgubio si ovaj posljednji meč ali si mlade naučio šta je ponos - kazao je Šestić. 

 

Dragan Batar, proslavljeni banjalučki bokser i nekadašnji predsjednik Bokserskog kluba Slavija kazao je da nema mjesta u Evropi, a da nisu čuli za Marijana Beneša. 

 

- Gdje god da sam otišao i kome god da sam rekao da sam iz Banjaluke odmah bio dobio dogovor: 'Beneš, Beneš'. Marijan je bio veliki sportista i još bolji čovjek. Jednom prilikom kada je morao da se bori protiv Zvonka Vujina a kada ga je pobijedio nije slavio već je zaplakao i rekao mi: 'Kako da slavim kada sam srušio svog idola'. Takav je bio Marijan Beneš - kazao je Batar.  

 

marijan-benes-sahrana1

 

Bokserska legenda Tadija Kačar kaže da je Marijan Beneš uvijek sa ringa odlazio uzdinguta čela, bez obzira da li je pobijedio ili izgubio.

 

- Teško mi je prihvatiti da nas je napustio sjajni borac i šampion. Bio je borac, džentlmen, patriota i velika ljudina. Imao je čelične pesnice, lavlje srce i umetničku dušu. Njegovim odlaskom otišao je najveći među nama. Dragi prijatelju, ti si odavno u legendi, sada si samo zakovan u zlatni ram - rekao je Kačar.

 

Fotografije sa komemoracije pogledajte OVDJE.

 

Poslije komemoracije, na groblju Sv. Marko u Banjaluci sahranjen je Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, koji je umro 4. septembra u 67. godini, prenosi N1.

 

Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti. Rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje.

 

Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu pesnicu“. 

 

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka. 

 

 

 

(N1, Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još