NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM DO 6. OKTOBRA

Bit će svega, arena je otvorena: Šta je sve ZABRANJENO političkim subjektima tokom predizborne kampanje?!

Front07.09.18, 10:48h

Bit će svega, arena je otvorena: Šta je sve ZABRANJENO političkim subjektima tokom predizborne kampanje?!
Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte

 

 

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da sutra, 07. septembra počinje izborna kampanja za Opće izbore 2018. godine i traje do 06.10.2018. godine do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

 


U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je:


1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje


2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost,


3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove  i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima  predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;


4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;


5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;


6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima;


7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;


Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.


Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. CIK BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.


Član CIK-a Stjepan Mikić danas je u obraćanju medijima kazao da CIK može kazniti kandidate koji se ne budu pridržavali odredbi Izbornog zakona i to novčanom kaznom do 10.000 KM, što će zavisiti od težine prekršaja, ukloniti ime tog kandidata s kandidatke liste ili poništiti ovjeru liste.


Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će oko 4,7 miliona KM biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

 

CIK je prvi put 2016. godine za lokalne izbore upotrijebio aplikaciju uz pomoć koje je bilo moguće objaviti rezultate 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta i to objedinjene rezultate za oko 95 posto biračkim mjesta. Iz CIK-a su izrazili nadu da će to biti slučaj i ovaj put imajući u vidu činjenici da je aplikacija nadograđena, poboljšana i prilagođena općim izborima kada se biraju kandidati za više nivoa vlasti.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!