dostavljeno tužilaštvu bosne i hercegovine

PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Harisa Silajdžića: Sumnjiči se da je kao visoki funkcioner Republike BiH...

Hronika06.09.18, 13:32h

PU Trebinje podnijela izvještaj protiv Harisa Silajdžića: Sumnjiči se da je kao visoki funkcioner Republike BiH...
Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića

 

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osobe inicijala H.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti. 

 

Mediji u RS su objavili da se izvještaj odnosi na Harisa Silajdžića. 

 

-Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine – navodi se u saopćenju Policijske uprave Trebinje. 

 

Banjalučka ATV je javila da je Silajdžić "kao visoki funkcioner Republike Bosne i Hercegovine, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, podsticao, donosio odluke, potpisivao rješenja o postavljanjima u logorima". 

 

U 2018. godini ova uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina, protiv pet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji općina Konjic i Čapljina.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!