Sarajku zatekla neugodna vijest

Ljekari u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' odbili da prime pacijente i stupili u štrajk?

Hronika05.09.18, 09:54h

Ljekari u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' odbili da prime pacijente i stupili u štrajk?
Doktori medicine i stomatologije najavili su novi štrajk u Kantonu Sarajevo još krajem augusta. Razlog je, kako navode, nepoštivanje kolektivnog ugovora koji je sa Vladom KS i resornim ministarstvom potpisan prošle godine

 

Ljekari Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu jutros su odbili da prime pacijente koji su došli na zakazane preglede.

 

Kako je za Faktor ispričala jedna Sarajka, kada je jutros došla na pregled u hiruršku ambulantu Opće bolnice, njoj i ostalim pacijentima koji su čekali medicinska sestra rekla je da su ljekari u štrajku te da ih neće moći pregledati.

 

Nezvanično, direktor Opće bolnice Zlatko Kravić trenutno je na sastanku sa ljekarima, nakon čega bi trebalo biti poznato više informacija.

 

Doktori medicine i stomatologije najavili su novi štrajk u Kantonu Sarajevo još krajem augusta. Razlog je, kako navode, nepoštivanje kolektivnog ugovora koji je sa Vladom KS i resornim ministarstvom potpisan prošle godine.

 

- Naš jedini zahtjev je poštivanje kolektivnog ugovora kojeg se mi držimo, a druga strana, to jest Vlada KS i resorno ministarstvo, nisu ga ispoštovali. Stoga se ugovor ne provodi po precizno utvrđenoj dinamici. Mi smo za prvi kvartal ove godine sa zakašnjenjem započeli pregovore, mjesec i po nakon obaveznog roka. Iako smo uredno podnijeli inicijativu za pregovore, Vlada KS se nije očitovala odmah. Pregovori su trebali trajati samo 15 dana, ali su nakon kašnjenja trajali mjesec i ministrica zdravstva je prestala dolaziti na sastanke. Oglušila se na naše probleme. Početkom jula podnijeli smo novu inicijativu za pregovore, u skladu sa članom 67. kolektivnog ugovora, ali do danas od ministrice nismo dobili odgovor i termin za pregovore - kazao je tada Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. 

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!