za ostvarenu ulogu u filmu 'Žaba'

Emir Hadžihafizbegović dobitnik nagrade 'Special mention' na 53. filmskom festivalu u Nišu

Kultura04.09.18, 14:25h

Emir Hadžihafizbegović dobitnik nagrade 'Special mention' na 53. filmskom festivalu u Nišu
Povodom osvojene nagrade Emir Hadžihafizbegović je rekao sljedeće

 

Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović dobio je Special Mention  (specijalno priznanje) žirija za ostvarenu ulogu u filmu „Žaba“.

 

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu:

 

Bojana Maljević, glumica; Ana Sofrenović, glumica, i Tihomir Stanić, glumac. Niški festival jedan je od najprestižnijih festival u regiji, projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3000 posjetilaca. Projekcija filma „Žaba“ bila je dupke puna.

 

Povodom osvojene nagrade Emir Hadžihafizbegović je rekao:

 

“Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma „Žaba“, zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća. Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu „Žaba“, i svaki put ja je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem. „Žaba“ je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića. Zahvaljujem se još jednom žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film „Žaba“ poslana u svijet. Također mi je drago da mi je u toku festivala od strane muzičara i orkestra  „Crne mambe“, koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije, i sve završili maestralnim koncertom orkestra „Crne mambe“. Još jednom im hvala u moje ime, i u ime Kamernog teatra 55.“ - rekao je Hadžihafizbegović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!