foto/ ruglo usred raja

Gomile smeća nad kojima se zgražaju turisti tek su dio horora: Na jednoj od najljepših plaža na Jadranu vladaju štakori...

Hronika04.09.18, 10:40h

Gomile smeća nad kojima se zgražaju turisti tek su dio horora: Na jednoj od najljepših plaža na Jadranu vladaju štakori...
Gomile smeća nad kojima se zgražaju strani turisti tek su maleni dio horora koji vlada tamošnjom napuštrenom betonskom kućom, jer ako joj se približite možete vidjeti kako iz nje na sve strane bježe štakori, i to dobro ugojeni

 

Poznato je kako je plaža Kava na Čiovu omiljeno mjesto gdje u potrazi za čistim morem, većinom svojim brodicama, ali i automobilima i motorima, godinama dolaze Splićani, Kaštelani, Solinjani i brojni turisti smješteni u obližnjim apartmanima u Slatinama - piše Slobodna Dalmacija

 

Kava je jedna od najljepših plaža na otoku Čiovu, a nalazi se na krajnjem istočnom dijelu i gleda na grad Split, Marjan i cijela Kaštela. S brojnih internetskih stranica vezanih uz turizam o spomenutom području, gdje se vikendima usidri i do 500 brodica, među kojima je ovoga ljeta bila i jedna od deset najvećih i najskupljih jahti na svijetu, megajahta “Ocean Victory” ruskog milijardera Viktora Rašnjikova, vrište hvalospjevi o ljepotama kupališne oaze.

 

Pa se tako možete informirati kako je plaža u nenaseljenom dijelu, izdvojena i potpuno okružena prirodnim ljepotama. Da se pored nje nalazi tek jedan bar da ugosti kupače kojima je potrebno osvježavajuće piće. Nadalje, kako je kontrast boja na plaži nešto zaista očaravajuće. Stijene koje je štite djelomično su obrasle zelenilom borovine, a modra boja mora u kombinaciji sa šljunkom daje potpuni vizualni spektakl. Ako želite dobre fotografije s godišnjeg odmora, na ovoj plaži imate mnogo mjesta za odličnu fotografiju, a prijatelji će vam zavidjeti i poželjet će da i oni dođu već sljedeće sezone.

 

Najezda štakora

 

E sad, je li stanje uistinu takvo, uvjerite se i sami gledajući fotografije koje smo snimili prošlog vikenda. Žalosno je i istinito da je većina tih ljudi koja uživa u ljepotama čistog mora i pješčanih plaža na Kavi za sobom ostavila “mali Karepovac”. Gomile smeća nad kojima se zgražaju strani turisti tek su maleni dio horora koji vlada tamošnjom napuštenom betonskom kućom, jer ako joj se približite možete vidjeti kako iz nje na sve strane bježe štakori, i to dobro ugojeni.

 

Sramota da ne može biti veća. Ruku na srce, kupaju se na Kavi i odgovorni i savjesni građani koji svoje smeće nose sa sobom i odlažu ga u prvi kontejner. Međutim, veliki je broj onih kojima je očito gušt kupati se uz vlastito smeće, očito ne misleći kako ugrožavaju zdravlje drugih ljudi, a svakako i prirodu.

 

Kontaktirali smo i MO Slatine kako bismo doznali je li netko zadužen za čišćenje tih plaža, a na naš upit su nam odgovorili kako su ih do prije par godina čistili tamošnji vatrogasci, koji više ne obavljaju te poslove. Splitske plaže održavaju kupališta u Slatinama, do kraja asfaltnog puta, a ove koje gravitiraju prema Kavi očiste povremeno građani u sklopu nekakve ekološke akcije.

 

Ono što je sigurno, volonteri koji nakon sezone budu čistili taj dio Čiova imat će pune ruke posla, i to zahvaljujući bezobraznim i nekulturnim pojedincima. Jer kako drugačije nazvati ljude koji su spremni zagaditi prirodu i more u kojoj i sami uživaju?

 

(SD, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!