Nastavljeno suđenje Amiru Zukiću i drugima

Ministar Adil Osmanović svjedočio o optuženom: Džananović je dobar menadžer, a i dugogodišnji je član SDA

Hronika03.09.18, 17:32h

Ministar Adil Osmanović svjedočio o optuženom: Džananović je dobar menadžer, a i dugogodišnji je član SDA
Tokom unakrsnog ispitivanja, Džananovićeva advokatica Vasvija Vidović svjedoku je predočila dokumente u kojima je navedeno da Škalju kao kandidata predlaže Nurkanović, čiji potpis i stoji u tim dokumentima

 

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva KS-a danas u Općinskom suđenju u Sarajevu nastavljeno suđenje optuženima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javna preduzeća.

 

U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima danas su u Općinskom sudu u Sarajevu saslušani svjedoci Tužilaštva KS-a Senad Salkić iz Tuzle, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH, te državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

 

Poteškoće u zapošljavanju

 

Svjedok Salkić potvrdio je da poznaje optuženog Eseda Džananovića iz uprave preduzeća.

 

"Stručno je radio svoj posao i imali smo profesionalan odnos", kazao je Salkić, te dodao da Džananović nikada na njega nije vršio pritisak da nekoga zaposli.

 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Nermine Kulenović svjedok je kazao da su se s vremena na vrijeme javljale nesuglasice između Džananovića sa direktorima podružnica Elektrodistribucije u Tuzli i Bihaću.

 

Direktor podružnice Elektrodistribucije u Tuzli u to vrijeme bio je Mahir Nurkanović, protiv kojeg se u Općinskom sudu u Tuzli vodi postupak zbog zloupotrebe položaja za primanje u radni odnos po drugom konkursu. Inače, Nurkanović je bio svjedok i u ovom predmetu u kojem su pored Džananovića optuženi još i Amir Zukić, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić i Asim Sarajlić.

 

Svjedok Salkić tvrdi da je za ime Amela Škalje prvi put čuo u ljeto 2016. godine, na sastanku u Džananovićevom kabinetu, na kojem je još bio i Nurkanović.

 

"Ono što je po meni bio problem jeste da je direktor Nurkanović imao određene poteškoće za prijem tog momka, da ima otpore u lokalnoj sredini u Tuzli", ispričao je Salkić, te dodao da je Nurkanović govorio da Mirsad Kukić traži da se prime kandidati iz Tuzlanskog kantona, a da Škaljo nije iz TK.

 

Tokom unakrsnog ispitivanja, Džananovićeva advokatica Vasvija Vidović svjedoku je predočila dokumente u kojima je navedeno da Škalju kao kandidata predlaže Nurkanović, čiji potpis i stoji u tim dokumentima.

 

Svjedok je priznao da prvi put vidi tu dokumentaciju, na šta je advokatica utvrdila da "svjedoči o nečemu o čemu nema saznanja".

 

Značajne funkcije

 

Adil Osmanović bio je zamjenik predsjednika Kadrovske komisije SDA, koja je 2016. predlagala kandidate za direktore u javnim preduzećima u FBiH. Ova stranka je, u Elektroprivredi BiH, imala četiri značajne direktorske funkcije.

 

Svjedok je naglasio da kadrovska komisija samo predlaže kandidate i da stranka nema uticaja na konkursnu proceduru. Znalo se desiti, kaže, da predložene osobe nisu prošle konkursnu proceduru.

 

"Prijedlog Kantonalnog odbora SDA Sarajevo za izvršnog direktora Elektrodistribucije bio je Džananović, dok je prijedlog iz Tuzle za tu poziciju bio Almir Andelija", ispričao je Osmanović, istovremeno naglašavajući da su osim stručnosti kandidata vodili i računa o regionalnoj zastupljenosti.

 

U to vrijeme Kukić, koji je bio predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla, sve karte je stavio na Nevada Ikanovića, a Osmanović je mišljenja da je Andelija bio predložen samo forme radi. Inače, Ikanović je na kraju predložen za izvršnog direktora za razvoj u EPBiH.

 

Odgovarajući na pitanja odbrane, Osmanović je naglasio da Zukić nije bio član kadrovske komisije i da nije uticao da se Džananović primi na mjesto izvršnog direktora.

 

Advokatica Vidović pitala je svjedoka da li je uopšte osobi poput Džananovića, pored iskustva i dugogodišnjeg članstva u SDA, bilo potrebno ičije lobiranje, na šta je Osmanović odgovorio da nije, te da je Džananović bio dobar menadžer i inženjer.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!