Rat za zemljište u Dalmaciji

Splitski obrtnik i grad Bihać protiv rođaka fudbalera Zlatana Ibrahimovića koji je gradio vile za Džeku i Ibričića

Hronika03.09.18, 13:53h

Splitski obrtnik i grad Bihać protiv rođaka fudbalera Zlatana Ibrahimovića koji je gradio vile za Džeku i Ibričića
Građevinski poduzetnik Nedžad Ibrahimović, prema tvrdnjama Joška Pavlova, rođak je svjetske nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, a rođen je u Bijeljini

 

- Jedan od najvećih splitskih građevinara, vlasnik tvrtke Visoko potkrovlje iz Žrnovnice, Nedžad Ibrahimović, u organiziranoj prijevari “oteo” mi je zemljište u Kaštel Gomilici od 4000 m2 uz more, kojega sam koristio od 70-ih godina. Prema mojim saznanjima, Ibrahimoviću i međunarodnoj grupi u ostvarivanju plana pomogli su sudac Općinskog suda u Splitu, jedna službenica državnog odvjetništva i jedna osoba iz  USKOK-a. Članovi grupe su djelatnik Ferijalnog saveza BiH iz Sarajeva i jedna splitska banka, dok je glavni organizator bivši policijski inspektor iz BiH. Taj je inspektor našao Ibrahimovića kao kupca za zemljište u Kaštel Gomilici. Sve sam ih prijavio DORH-u, policiji i USKOK-u, ali pravna država kao da godinama ne funkcionira. No ja se ne predajem - tvrdi splitski obrtnik Joško Pavlov (70), koji se godinama bavi strojnom obradom metala i ugostiteljstvom, prenosi Jutarnji.

 

Joško Pavlov donio je i pokazao dva svežnja dokumenata, a tvrdi kako u ovoj međunarodnoj aferi nema vlasničkih ni materijalnih interesa, već da ga tužbe, krivične prijave, sporovi i odvjetnici dosta koštaju, ali da želi razotkriti prevaru sa zemljištem o kojem je brinuo i u čijem je posjedu bio gotovo 50 godina.

 

Od oktobra 1969. u zimskim mjesecima kao domar čuvao ga je za vlasnika, Sreski odbor Ferijalnog saveza Jugoslavije - Bihać. Pavlov je zemljište počeo koristiti 1978. kao skladište njegova obrta koji je bio u susjednoj porodičnoj kući. Obrt je preselio 1991. na to zemljište s montažnim objektom od 186 m2 i zgradom u kojoj je sanitarni čvor od 30 kvadrata.

 

Pavlov pokazuje dva petogodišnja ugovora o zakupu zemljišta, s mjesnom zajednicom Kaštel Gomilica od 1993. do 1998. te s Gradom Kaštela od 1998. do 2003., a potpisnik oba za lokalne jedinice vlasti bio je Ante Sanader. Obrt za strojnu obradu metala Pavlov servis godinama je zapošljavao 30-ak radnika, a tokom Domovinskog rata za Hrvatsku vojsku radio je ručne bombe.

 

Bili su kooperanti Adria stroja i Adria vinča, a najveći klijent bila im je Tvornica dizel motora, pa Joško Pavlov ponosno kaže kako svaki brod koji je u zadnjih 25 godina izašao iz splitskog škvera ima motor za koji su oni izradili oko 300 dijelova. Tokom godina obrt Joška Pavlova naslijedila je tvrtka njegova sina Jakova, Pavlov alati, koja je zapošljavala pet radnika. No početkom 2017. na temelju pravomoćne presude Općinskog suda u Splitu i uz pomoć fizičke sile šest zaštitara deložirano je pet radnika tvrtke Pavlov alati i u posjed zemljišta došao je njegov novi vlasnik, tvrtka Visoko potkrovlje, Nedžada Ibrahimovića. Tvrtka Pavlov alati otpustila je četiri radnika i sada u obiteljskoj kući rade samo jedan radnik i sin Joška Pavlova.

 

Građevinski poduzetnik Nedžad Ibrahimović, prema tvrdnjama Joška Pavlova, rođak je svjetske nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, a rođen je u Bijeljini. Tvrtka Nedžada Ibrahimovića Visoko potkrovlje između ostaloga gradila je modernu višekatnicu u Podstrani čiji su vlasnici bosanske nogometne zvijezde Edin Džeko i Senijad Ibričić, kao i kontroverzni projekt hotela na Bačvicama u Splitu, čija je arhitektica Maja Tedeschi, supruga vlasnika Atlantic grupe Emila Tedeschija.

 

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

 

 

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!