Nesnosni smrad se širi sa deponije

Prijete blokiranjem grada: Stanovnici naselja oko Gradske deponije zatražili hitno rješavanje problema

Hronika29.08.18, 15:39h

Prijete blokiranjem grada: Stanovnici naselja oko Gradske deponije zatražili hitno rješavanje problema
Stanovnici okolnih naselja nezadovoljni su današnjim sastankom na kojem ništa nije riješeno, a uz to nadležni tvrde da se otpad odlaže na sanitaran način, te da je neugodan miris uobičajen za područje oko deponije

 

Predstavnici savjeta mjesnih zajednica u blizini Gradske deponije i inicijativnog odbora građana okupili su se danas u krugu Sarajavske deponije Smiljevići i još jednom ukazali na problem nesnosnog smrada koji se posljednjih mjeseci širi sa deponije, te su od nadležnih zatražili hitno rješavanje ovog problema. 

 

Predsjednik Savjeta MZ "Zabrđe" Munir Gagović je kazao da stanovnici oko deponije više ne mogu živjeti u ovako zagađenom okruženju i da zahtijevaju da se problem hitno riješi, prije svega zbog zdravlja njihove djece. 

 

- U posljednja dva mjeseca imamo nesnosne smradove i neprijatan miris, koji se širi u naseljima od Stupa do Pofalića, danas smo došli sa namjerom da nas nadležno Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komunalno preduzeće „Rad“ informišu o tome šta se ovdje dešava - izjavio je Gaković. 

 

- Sad nas je došlo samo nekoliko, a idući put će nas biti hiljade koji će blokirati cijeli grad - poručio je Gaković.

 

Stanovnici okolnih naselja nezadovoljni su današnjim sastankom na kojem ništa nije riješeno, a uz to nadležni tvrde da se otpad odlaže na sanitaran način, te da je neugodan miris uobičajen za područje oko deponije, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

 

- Naše preduzeće rukovodi deponijom po svim pravilima i ono što je naša nadležnost dobro izvršavamo. Neugodni mirisi su pojačani u ljetnim mjesecima zbog nepovoljnih klimatskih promjena. Da bi se ovaj problem u potpunosti riješio Kanton Sarajevo treba uložiti ogromna sredstva i to će potrajati ako se novac osigura i nekoliko godina - pojašnjava Selim Babić, direktor KJKP „Rad“. 

 

Koordinator revitalizacije izgradnje Sarajevske deponije Fuad Babić, pojasnio je da je krucijalni problem Gradske deponije sistem procjednih voda, a postrojenje za tretman procjednih voda neće biti brzo instalisano jer bi to koštalo najmanje 20 miliona KM, navodi se. 

 

- Cijena zavisi o stepenu zagađenja, ako ne odustanemo od dovlačenja svega na ovu deponiju, imamo veliki problem. Ovo je sanitarna deponija i može se odlagati samo kućni otpad iz stanova i ništa više - naglašava Babić.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!