Nakon Banjaluke i KCUS napravio veliki iskorak

Najteži onkološki pacijenti dobili novu nadu: 'Imamo na raspolaganju i inovativne lijekove'

Hronika29.08.18, 13:55h

Najteži onkološki pacijenti dobili novu nadu: 'Imamo na raspolaganju i inovativne lijekove'
Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović istakla je da ova ustanova prati savremene medicinske protokole liječenja, te se s tim u skladu radi nabavka dijagnostičkih i terapijskih aparata

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine koji uvodi testiranje na BRAF analizu. Riječ je o značajnom genetičkom testiranju mutacije u genu BRAF, koje se sprovodi na tumoru kod pacijenata oboljelih od melanoma, prije uvođenja imunološke terapije. 

 

Usluga će biti dostupna u OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika KCUS, zahvaljujući nedavnoj nabavci Cobas aparata, čime će se znatno olakšati onkološkim bolesnicima. 

 

cobas-aparat-kcus-onkologija

 

Šefica OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika doc.dr. Nurija Bilalović kazala je da su molekularne analize ključne i neophodne u savremenom onkološkom tretmanu, kako bi pacijenti dobili terapiju koja će dati najbolje rezultate u liječenju. 

 

- Testiranja koja ćemo raditi su skupa i iziskuju dodatna finansijska sredstva, zbog čega smo već tražili podršku resornog Ministarstva i ZZOiRFBiH. Ovo testiranje pomaže onkolozima u odabiru ciljanog lijeka i strategije liječenja. Ciljani lijekovi za tretman onkoloških pacijenata su racionalno dizajnirane molekule koje su specifične za promjene koje se mogu naći u stanicama tumora. Očekujemo razumijevanje i podršku nadležnih institucija, jer se radi o najtežim onkološkim bolesnicima. Ovakva usluga do sada nije pružana u Federaciji BiH i njeno uvođenje u KCUS predstavlja ogroman iskorak u stručnom i praktičnom smislu u regiji – kazala je Bilalović. 

 

Istraživanja su pokazala da 40 posto do 60 posto pacijenata sa karcinomom kože imaju BRAF mutaciju. Kod mnogih pacijenata s melanomom razvijaju se metastaze što znatno smanjuje preživljavanje. 

 

Doc.dr. Maja Banjin s Klinike za onkologiju KCUS ističe da je detekcija BRAF mutacije uslov za određivanje terapijskog protokola bilo kojeg pacijenta oboljelog od metastatskog melanoma. 

 

- Uz histopatološku dijagnozu, serološke testove i rezultate slikovitih radioloških dijagnostičkih procedura, neophodno je sprovesti i testiranja postojanja ili odsutnosti mutacije na BRAF genu. Napravili smo velike pomake u dijagnostičkom smislu. Imamo na raspolaganju i inovativne lijekove koje možemo dati pacijentu, na osnovu informacija koje dobijamo putem uvedenih testiranja. Odluka o liječenju ovih pacijenata treba se donositi multidisciplinarno – kazala je Banjin.   

 

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović istakla je da ova ustanova prati savremene medicinske protokole liječenja, te se s tim u skladu radi nabavka dijagnostičkih i terapijskih aparata. Radi se ciljani odabir aparata koji će omogućiti uvođenje šireg spektra testiranja, analiza i procedura, kako bi se omogućilo pacijentima da usluge imaju u KCUS. Do sada se testiranje na BRAF analizu radilo samo u Banja Luci, što je dodatno otežavalo i trošilo vrijeme bolesnicima ali i ljekarima. 

 

- Onkološki pacijenti trpe mnogo počevši od saznanja o oboljenju, do određivanja terapije i samog toka liječenja. Nažalost, zajedno sa njima njihovu agoniju prolaze i članovi porodice. Liječenje traje dugo, praćeno je čestim komplikacijama i iziskuje finansijske troškove. Veoma bitno na putu izliječenja pacijenta je da se odredi adekvatna terapija, koja će pouzdano dati najbolje rezultate. Nabavkom aparata Cobas stvorili smo uslove za uvođenje šireg spektra analiza. Na osnovu njih dobijamo informacije o građi ćelija tumora, pa naši ljekari mogu odrediti specifičnu odnosno ciljanu terapiju za određenog pacijenta – izjavila je Izetbegović, navodi se u saopćenju. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!