Smrt nastupila u roku sat vremena

Muškarac u Tuzli umro od uboda stršljena: Žena prijavila da u autu sjedi mladić u lošem zdravstvenom stanju...

Hronika28.08.18, 15:30h

Muškarac u Tuzli umro od uboda stršljena: Žena prijavila da u autu sjedi mladić u lošem zdravstvenom stanju...
Uviđaj su obavili službenici Policijske stanice Zapad PU Tuzla i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla, a smrt je nastupila u roku sat vremena nakon uboda

 

Tridesetsedmogodišnji B.T. preminuo je u nedjelju nakon što ga je u Tuzli ubo stršljen. Smrt muškarca konstatovali su ljekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli u nedjelju prijepodne.

 

Njega je, naime u jutarnjim satima ubo stršljen, a nepoznata ženska osoba slučaj je prijavila Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Ženska osoba je u prijavi navela da se u automobilu marke Chevrolet njemačkih registarskih oznaka nalazi mladić u vrlo lošem zdravstvenom stanju.

 

Uviđaj su obavili službenici Policijske stanice Zapad PU Tuzla i Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla, a smrt je nastupila u roku sat vremena nakon uboda.

 

Inače, stručnjaci kažu da poslije jednog ujeda ili jednog uboda insekta kod preosjetljivih osoba, nakon nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u stomaku, bronhospazmom, otokom lica i glotisa, otežano disanje cijanoza, pad krvnog pritiska, koma i na kraju – smrtni ishod.

 

Kada je riječ o reakcijama na samom mjestu ujeda, tu dolazi i do oštrog bola koji može trajati nekoliko minuta. Stvara se papula sa okolnim crvenilom i na kraju ostane izražen svrab. Ovi simptomi povući će se za nekoliko sati, ali u samom trenutku, savetuju stručnjaci, treba potražiti žaoku i odstraniti je, kako bi se spriječio dalji ulazak otrova.

 

Lokalne reakcije treba ublažiti rashlađivanjem, recimo kesama s ledom i oralnim davanjem antihistaminika.

 

Ukoliko se radi o jačoj reakciji, zbog bržih i potencijalnih fatalnih posljedica pacijenti su edukovani da sa sobom nose injekciju adrenalina koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta i obavezno se javljaju prvoj zdravstvenoj ustanovi.

 

(Tuzlanski.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!