OD 31. AVGUSTA DO 4. SEPTEMBRA

Još malo festivalske atmosfere u gradu: Nakon SFF-a, u Sarajevu počinje 10. Omladinski Film Festival

Kultura24.08.18, 14:41h

Još malo festivalske atmosfere u gradu: Nakon SFF-a, u Sarajevu počinje 10. Omladinski Film Festival
Ovogodišnji Festival predstavlja ukupno 31 film. Od toga, 20 filmova u kategoriji Kratki metar, 5 filmova u kategoriji Velikih 5 (selekcija dugometražnog filma) te kategorija OFF Generacija koja donosi 6 naslova

 


Danas je na press konferenciji 10. Omladinskog Film Festivala Sarajevo, održanoj u Multiplexu Cinema City, predstavljan glavni ovogodišnji takmičarski program, projekti prvog OFF Mini Marketa te ovogodišnji novi koncept lokacija i programa.


Na press konferenciji su se obratili Kenan Musić, direktor Festivala, Arma Tanović predsjednica programskog odbora Festivala koja je ujedno i član žirija u selekciji OFF Generacija te Lejla Dedić, producentica Al Jazeere Balkans, koja je ujedno i supervizor ovogodišnjeg OFF Mini Marketa, prvog razvojnog programa OFF-a.


Ovogodišnji Festival predstavlja ukupno 31 film. Od toga, 20 filmova u kategoriji Kratki metar, 5 filmova u kategoriji Velikih 5 (selekcija dugometražnog filma) te kategorija OFF Generacija koja donosi 6 naslova.


Direktor programa Festivala Kenan Musić je istakao kako mu je bila čast da prvi put od kako radi Omladinski Film Festival Sarajevo radi i selekciju glavnog programa i to nakon nagovaranja starijih kolega. Glavna takmičarska selekcija Kratki metar donosi 3 svjetske premijere, 2 regionalne i 1 evropsku premijeru i to filma “Locker Room” koji dolazi iz Australije, te 10 bosanskohercegovačkih premijera. U sklopu selekcije OFF Generacija donosi dvije regionalne premijere i naslove iz 5 zemalja.


- U ovogodišnjoj selekciji Velikih 5 - The Biggest 5 OFF imamo čak 5 premijera i to 3 regionalne premijere i 2 bosanskohercegovačke premijere. Interesantni naslovi iz selekcije su filmovi “Ivan” reditelja Janeza Brugera te film “Lijenština” mladog filmskog autora iz Crne Gore – izjavio je direktor festivala i direktor programa Kenan Musić.

 

off-2018-2


- "OFF Generacija" je stari program Festivala, ali sa novim imenom. Ova selekcija predstavlja filmove koji su namijenjeni generaciji mladih ljudi u dobi od 15-26 godina. Filmovi u ovom programu ne moraju biti režirani i predstavljeni od strane mladih autora tj. amatera i studenata filma. U selekciji se nalaze filmovi sa progresivnim temama i temama koji se tiču svih nas. Prožimaju se teme koje mlade tište i slučajevi koji su u današnjem vremenu bitni i situacije koje moramo mijanjati – rekla je Arma Tanović, član programskog odbora OFF-a.


Festival će otvoriti film “Lijana” srpskog reditelja Ivana Đurovića koji donosi priču o grupi divljih dječaka koji odbacuju sve što ima veze sa svijetom odraslih. Uskoro upoznaju Vladana koji nije nalik njihovim slabašnim očevima te odlučuju da mu otkriju svoju mračnu tajnu, skrivenu u šumi.


Festival će se otvoriti 31. avgusta u Multiplexu Cinema City i trajat će pet dana i to na lokacijama Multiplexa Cinema City (sala 1,2 i 5), Park Kino Hastahana te Lazy Cinema Žuta tabija.


Lejla Dedić, koordinator OFF Mini Marketa i producentkinja Al Jazeere Balkans je izjavila kako je projekat koprodukcijskog marketa od krucijalnog značaja za mlade filmadžije te da ovakva platforma je dobar start i početak za buduće filmske projekte. OFF Mini market će predstaviti pet projekata, najbolji će dobiti sredstva Al Jazeere Balkans a festival će koproducirati pobjednički projekat. Ocjenjivat će ih Robert Tomić Zuber, Lejla Dedić, Arma Tanović te programski odjel OFF-a.


Na današnjoj press konferenciji predstavljen je i raspored programa ovogodišnjeg Festivala, a karte s u u prodaji od 24. avgusta do 4. septembra na blagajnama Cinema Cityja, svaki dan od 11 do 21 sat.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!