strah od opasnih nepogoda

Munje siju smrt: Šta raditi kad zagrmi i kako pomoći žrtvi ako je udari grom? Može se preživjeti, ali...

Hronika23.08.18, 13:24h

Munje siju smrt: Šta raditi kad zagrmi i kako pomoći žrtvi ako je udari grom? Može se preživjeti, ali...
Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. A šta se dešava u tijelu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?

 

 

 

Vjerovatnoća da vas udari grom iznosi 1:625.000, a smrtnost od udara groma kreće se od 10 - 30 posto.

 

- Grom je strujni tok naelektrisanih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, u tom smislu unutar njega postoji visoki napon i udar groma je u principu opasan po život ljudi, a normalno nanosi i štetu objektima, rečeno je iz RHMZ-a.


Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć, piše b92

 

A šta se dešava u tijelu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?


- Prije svega oštećenje tkiva, u smislu opekotina, što i jeste najčešća pojava, ali može uticati i na kompletan metabolizam, odnosno na stanje organizma, do prestanka srčanog rada, disanja i gubitka svijesti. Ukoliko je pacijent bez svijesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se obezbijedi ukoliko je moguće da diše, jednostavno da se ne zablokira disajni put i pozvati hitnu pomoć - rečeno je ranije iz Hitne pomoći.


Ljeto je u toku, a samim tim i sezona grmljavinskih nepogoda, a nevrijeme sa grmaljavinom već nedjeljama tutnji cijelim regionom.


Najnovija žrtva, nažalost sa smrtnim posljedicama, je 15-godišnji Irem Karišik iz Sarajeva, kojeg je munja prije nekoliko dana pogodila dok se kupao u moru. No, sličnih žrtava je oduvijek bilo, a bit će i dalje, zato mjere predostrožnosti nisu na odmet.


Za početak važno je znati da je, ukoliko se u toku 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno hitno ući u zatvoren prostor, izbjegavati kontakt sa metalnim objektima i tekućom vodom, a sve električne uređaje bi trebalo isključiti. Ukoliko ste pak na otvorenom, sklonite se sa otvorenih polja i izbjegavajte visoka stabla koja lako privlače grom.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!