FILMSKI CENTAR SARAJEVO PREDSTAVLJA BIH SVOJE KULTURNO BLAGO

Osam remek djela bh filma u Širokom Brijegu

Kultura21.08.18, 16:51h

  Osam remek djela bh filma u Širokom Brijegu
U okviru Meditaran Film Festivala, koji se otvara sutra projekcijom filma „Sestre“ Zdenka Jurilja, bit će prikazano, po izboru selektora Zdravka Mustać, osam klasika iz kataloga Filmskog centra Sarajevo.

 

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine. 

 

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom „Sačuvaj filmsko blago BiH“ kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju osam filmova iz kataloga Filmskog centra. 

 

Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. 

 

za-katalog-mff-a-filmski-centar-2

 

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani 'Splavari na Drini' redatelja Živka Ristića, 'Čovjek bez lica' Bate Čengića, 'Kesonci' Bakira Tanovića, 'Dva Zakona' Vefika Hadžismajlovića. Uz ove MFF prikazat će i 'Podrum' Velimira Stojanovića, 'Fasade' Suada Mrkonjića, 'Jedan dan Rajka Maksima' Zlatka Lavanića te film 'Misija Ismeta Kozice' redatelja Petra Ljubojeva.


Prikazivanje ovih filmova je sutra uveče u 19h, uoči ceremonije otvaranja koja počinje u 21h prikazivanjem filma „Sestre“ Zdenka Jurilja, koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem SFF-u u okviru dokumentarnog takmičarskog programa.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!