Prijavljeno preko 250 filmova

Sve je spremno za otvaranje 19. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu

Kultura21.08.18, 14:21h

Sve je spremno za otvaranje 19. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu
Prije samog otvaranja festivala, s početkom u 19 sati, u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit će prikazano osam filmova u sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH". Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta

 

Direktor Mediteran Film Festivala (MFF) Tomislav Topić kazao je kako je sve spremno za sutrašnje otvaranje tog filmskog festivala koji je, po njegovim riječima, u proteklih 19 godina postao respektabilan kulturni događaj i filmski festival koji je po svim parametrima na drugom mjestu u državi. 

 

Na konferenciji za novinare selektor festivala Zdravko Mustać istaknuo kako je ove godine veliki broj filmova prijavljen za sudjelovanje na MFF-u. 

 

- Na festival je prijavljeno preko 250 filmova, a ja sam po pravilima festivala imao taj limit da sam morao izabrati deset dugih i deset kratkih, ali mi je drago jer smo uveli i program 'U focusu' i tu stavili još sedam filmova - istaknuo je Mustać. 

 

Kazao je da je najveći broj filmova prijavljen iz Španjolske, Francuske i Egipta, pa je i najveći broj filmova koji u natjecateljskoj konkurenciji također iz Španjolske. Ove godine velik broj prijavljenih filmova tematizira problem ISIL-a i migranata, dodao je. 

 

- Prijavljeni su filmovi iz Maroka, Tunisa, Alžira, Egipta... Njihovi autori uglavnom se bave vječnim sukobom na Bliskom istoku između Palestine i Izraela, ili ratom u Siriji i izbjeglicama i migrantima koji idu preko Mediterana, kao i ISIL-om - kazao je Mustać. 

 

Zdenko Jurilj, redatelj filma "Sestre" koji će biti prikazan na otvaranju festivala u okviru off programa, govorio je o tom dokumentarcu koji priča zanimljivu priču o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama. 

 

- Uvijek osjetim grč u želucu jer su i očekivanja od publike drukčija, a mi smo se bavili rekonstrukcijom, ne kreacijom. Dobili smo dobre reakcije od stranih gledatelja u Sarajevu koji su shvatili tu priču, a i od selektora i struke koji su pogledali film na svjetskoj premijeri u Sarajevu - kazao je Jurilj. 

 

Direktor festivala Tomislav Topić najavio i dolazak sestara Čuljak na sutrašnju projekciju u Širokom Brijegu. 

 

- Sestre Čuljak doputovale su iz Kanade, da bi se malo družile s nama. Došle su na svjetsku premijeru u Sarajevo, i na hercegovačku ovdje - dodao je. 

 

Svečanost otvaranja planirana je u srijedu, 22. kolovoza, u 21 sat, na prostoru otvorenog kina. Na ceremoniji otvaranja, pored filma "Sestre" bit će prikazan i film iz MFF radionice koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici radionice zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike. 

 

Prije samog otvaranja festivala, s početkom u 19 sati, u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit će prikazano osam filmova u sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH". Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. 

 

Mediteran Film Festivala trajat će do subote, 25. kolovoza. Festival će, nakon svečane dodjele nagrada, zatvoriti igrani film hrvatskog redatelja Ivana Salaja "Osmi povjerenik".

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!