Poznata po antikorupcijskom radu

Novo (mlado i lijepo) lice hrvatske politike: Odvjetnica koja je pobrala simpatije javnosti osniva stranku

Front21.08.18, 12:17h

Novo (mlado i lijepo) lice hrvatske politike: Odvjetnica koja je pobrala simpatije javnosti osniva stranku
Odvjetnica Orešković iz familije slavnog partizanskog heroja Marka Oreškovića, poznata je i kao snaha liječnika i publicista Slavena Letice

 

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavljuje aktivan ulazak u politiku i osnivanje nove stranke. Zagrebačka odvjetnica, danas 41-godišnja Orešković, došla je u fokus javnosti svojim radom u ovom neovisnom stalnom antikorupcijskom tijelu na čijem je čelu bila od 2013. do 2018. Orešković je svoj politički angažman najavila u razgovoru za zagrebački Večernji list u izdanju od subote, a njezine izjave prenose brojni hrvatski mediji.

 

Na novinarsko pitanje jesu li tačne spekulacije da ima političkih ambicija, Orešković je odgovorila: “Od prije rekla bih da imam određenu političku ideju koju ću pokušati ostvariti”. Na potpitanje može li se očekivati i nova stranka, odgovorila je sa “načelno, da, ali negdje na samom kraju procesa koji tek započinju”.

 

Komentirajući pitanje da se sve češće u razgovorima može čuti “nemam za koga glasovati”, pri čemu se aludira na trend sve većeg broja hrvatskih birača koji apstiniraju od izbora te vidi li u tome šansu, Orešković kaže: “Pasivno negodovanje ne rješava problem. Jedini način pokretanja promjena u politici, a time i u društvu stvaranje je novih, drukčijih protagonista na političkoj sceni”.

 

Smatra da nije dovoljno da građani samo s vremena na vrijeme izađu na izbore “već se moraju aktivno uključiti, okupiti i angažirati oko pitanja koja ih muče i boriti se za ideje u koje vjeruju”. Demokracija ne podrazumijeva samo određena prava, sa sobom nosi i obveze, jedna od njih je i stvaranje političkih struktura i vodstva, a ne samo njihov puki odabir.

 

dalija-oreskovic

 

- Ako se na postojećoj političkoj sceni nema za koga glasovati, onda, kao društvo, moramo stvoriti novu opciju, rekla je. Upitana koga misli okupiti, naznačila je da bi to mogla biti “nepotrošena lica” koja su uspjeli u svojim područjima rada, ali i da dobrih ljudi ima i u postojećim političkim strankama koji ne dolaze do izražaja. Rekla je da će saveznike pronaći i među nezavisnim dužnosnicima na lokalnoj razini. I vlast i oporbu u Hrvatskoj smatra razočaranjem. Za oporbu kaže da je iznevjerila ljude. “Da (oporba) postoji, ne bi nam se dogodila grupa Borg, mala privatna interesna skupina”.

 

Ponovila je svoje ranije izrečene vrlo kritičke stavove o aferi Hotmail, tzv. grupi Borg itd. Na pitanje je li se predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uspio pokazati kao moderan političar, odgovorila je da se “pokazao vještim u obmanjivanju”, pri čemu je za način na koji je donesen “čuveni lex Agrokor” rekla da “predstavlja sumrak pravne države i vladavine prava”. Kritički se osvrnula i na rad predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, konstatirajući da predsjednica “nije zaslužila novi mandat”.

 

U razgovoru je, među ostalim, odbacila nagađanja da bi se mogla kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima koji se u Hrvatskoj održavaju sljedeće godine. No u ovo mnogi ne vjeruju pa je već počela kombinatorika tko bi bili eventualni saveznici Orešković kad se kandidira za predsjednicu Hrvatske. U javnosti je već pobrala simpatije.

 

Povjerenstvo koje imenuje Hrvatski sabor, a koje djeluje sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obavljanju javnih dužnosti, pod vodstvom Orešković pokretalo je postupke i izricalo sankcije političarima bez obzira na stranku ili funkciju, uključujući gradonačelnike, saborske zastupnike, ministre u Vladi, predmet istrage Povjerenstva bila je i predsjednica države.

 

Novčane kazne su male, ali su odjeci u javnosti veliki. Inače, odvjetnica Orešković iz familije slavnog partizanskog heroja Marka Oreškovića, poznata je i kao snaha liječnika i publicista Slavena Letice.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!