prvi bilateralni susret od 2014.

Merkel i Putin - stari dobri protivnici koje je ponovo spojio Trump

Front19.08.18, 16:40h

Merkel i Putin - stari dobri protivnici koje je ponovo spojio Trump
Kada Merkel govori o velikoj „odgovornosti" koju Berlin i Moskva imaju u središnjim sukobima poput Sirije ili Ukrajine, ona prije svega misli na stabilnost za povratak izbjeglica u Siriju

 

Angela Merkel i Vladimir Putin su u subotu nadomak Berlina razgovarali tri sata. To je prvi bilateralni susret od 2014., od aneksije Krima. Dvoje iskusnih političara ponovo je spojio Donald Trump, kaže Michaela Küfner u komentaru za Deutsche Welle

    
Format ovog susreta u subotu kasno poslijepodne već mnogo govori: izjave za tisak su dali samo prije sastanka, pitanja nisu bila dozvoljena. Tijekom tih deset minuta za javnost, obje strane namjerno izbegavaju ključne stvari, kao stari par političara. Nije ni čudo - poslije više od jednog desetljeća bliske političke koegzistencije.

 

Kada Merkel govori o velikoj „odgovornosti" koju Berlin i Moskva imaju u središnjim sukobima poput Sirije ili Ukrajine, ona prije svega misli na stabilnost za povratak izbjeglica u Siriju. To smanjuje pritisak u raspravi oko migracije koja se vodi unutar Njemačke. U svom nastojanju da se putem ruskih jamstava u vezi s opskrbom plinom stabilizira Ukrajina, od Putina dobiva odbijenicu.

 

Jer, ruski predsjednik nastavlja plinovod Sjeverni tok 2 predstavljati kao „čisto ekonomski projekt". U redu. I Angeli Merkel je trebalo godina kako bi javno priznala da taj plinovod - koji se gradi kako bi zaobišao Ukrajinu kao tranzitnu zemlju - ima političku dimenziju. Putin je rekao da se mogu naći „druge" oblasti ekonomske suradnje. Ne baš uvjerljivo! EU je u svakom slučaju protiv, a SAD u ladici već imaju sankcije protiv tog plinovoda.

 

Partner s kojim znaš na čemu si

 

Tako stižemo do nevidljivog trećeg u ovom poltičkom odnosu. Jer, otkako Donald Trump politički žari i pali, odnosi s Moskvom odjednom ne izgledaju tako loše. A bili su stvarno loši. Od aneksije Krima od strane Moskve, upravo je njemačka kancelarka uvijek bila ta koja je organizirala zajedničke europske sankcije protiv Rusije. Ali otkako je Trump na vlasti, obje strane su iznenada shvatile da su ta loša vremena u stvari bili dobri stari dani pouzdanih pozicija. Jasni frontovi su sami po sebi postali vrijednost.

 

Rusko uplitanje u američke izbore, moguća umiješanost Moskve u slučaj Skripalj u Velikoj Britaniji, to sad nije važno - Rusija i Njemačka su jedna drugoj potrebne. Zajedno treba spriječiti najgore, kao što je konačni kraj nuklearnog sporazuma s Iranom.

 

U Berlinu se odavno priznaje da se situacija u Siriji može stabilizirati samo uz pomoć Moskve. Možda čak i uz sudjelovanje sirijskog vođe Asada. Putin je odmah dao do znanja da to neće biti jeftino za Njemačku i to kada je govorio o važnosti sudjelovanja u humanitarnoj pomoći kako bi se omogućio povratak izbjeglica - a zatim konkretno o opskrbi vodom i grijanjem, odnosno rekonstrukciji infrastrukture. Njih dvoje se dobro poznaju i u javnosti je dovoljno da se neke stvari samo nagovijeste. A onda, iza zatvorenih vrata, mnogi dugogodišnji partneri se žestoko svađaju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!