dobro pazite pri izlaganju suncu

Simptomi sunčanice: Slabost, glavobolja, ubrzani rad srca... Nije nimalo bezazleno!

Lifestyle18.08.18, 13:05h

Simptomi sunčanice: Slabost, glavobolja, ubrzani rad srca... Nije nimalo bezazleno!
Pri pojavi prvih simptoma važno je brzo reagirati

 

U rizične skupine za podlijeganje sunčanici spadaju ponajprije djeca, stariji ljudi, kronični bolesnici te oni koji su zbog posla često vani. Nosite prozračnu odjeću i ne naprežite se fizički.

 

Sunčanica nastaje tijekom direktnog izlaganja tijela, posebice glave i zatiljka, suncu te se smatra blažim oblikom toplinskog udara. U lakšim slučajevima dolazi do glavobolje, pospanosti, vrtoglavice i problema s vidom, no u slučaju da se ovi simptomi ignoriraju, daljnjim izlaganjem suncu može doći do malaksalosti, zujanja u ušima, proširenja zjenica, nesvjestice, kome, pa i smrti.

 

Pri pojavi prvih simptoma važno je brzo reagirati. Oboljelog treba smjestiti u hladnu i mračnu prostoriju, skinuti višak odjeće, stavljati hladne obloge ili ga staviti pod hladni tuš, ali nikako ne ledeni.  - Simptomi sunčanice su porast tjelesne temperature, glavobolja, ubrzanje pulsa, crvenilo u licu, slabost, suha koža, vrtoglavica i grčevi. U slučaju da se pojave, čovjeka je potrebno premjestiti u hlad i dati mu tekućine.

 

Treba ga hladiti ventilatorom, klimom ili tuširanjem, odnosno onim što je u tom trenutku dostupno, a u slučaju većih tegoba potrebno je pozvati hitnu službu. Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, može doći do gubitka svijesti - naglašava dr. med. Tanja Pekez-Pavliško. 

 

Nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita je glavni cilj ako je čovjeka pogodila sunčanica. Pritom birajte negazirana pića bogata mineralima (sredstva za rehidraciju). 

 

Tekućinu je potrebno uzimati u malim gutljajima. Za oporavak će trebati nekoliko dana, a za to vrijeme potrebno je izbjegavati boravak na suncu, birati lako probavljive namirnice te one koje će nadoknaditi tekućinu i elektrolite, poput sezonskog voća i povrća. 

 

- Ako ne morate, nemojte izlaziti na sunce između 11 i 18 sati. U suprotnom, sa sobom ponesite dovoljnu količinu tekućine. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića te ona koja sadrže kofein. Najbolje je piti običnu vodu ili voćne sokove bez dodatka šećera - navodi liječnica. 

 

Kao jednostavnu prevenciju sunčanice predlaže nošenje prozračne odjeće svjetlijih boja izrađene od prirodnih materijala, poput pamuka.

 

Samo kratko gledanje u sunce nanijet će ljudima veliku štetu

 

Odjeća nipošto ne bi smjela biti pripijena uz tijelo, a dobro je imati i pokrivalo za glavu. Osobit rizik javlja se kod djece, starijih i bolesnih te onih koji rade vani.

 

- Kronični bolesnici moraju redovito uzimati lijekove i ne izlagati se pretjeranom tjelesnom naporu. Stariji ljudi i djeca moraju biti posebno oprezni, a bilo bi dobro da poslodavci razmisle o odgovarajućem radnom vremenu za ljude koji moraju raditi vani - savjetuje i dodaje kako treba biti svjestan i zagrijavanja automobila.

 

- Nikad ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u automobilu kako biste brže obavili kupovinu ili slične aktivnosti. Temperatura u vozilu brzo se penje do razmjera koji mogu izazvati smrt - upozorava doktorica Tanja Pekez-Pavliško. 

 

Najčešći simptomi sunčanice

 

Može doći i do smrti

 

Porast tjelesne temperature, glavobolja, ubrzanje pulsa, slabost, suha koža, crvenilo u licu, grčevi, vrtoglavica i pospanost mogu biti znak da čovjek pati od ovog poremećaja.

 

Prva pomoć kod sunčanice

 

Hlad i tekućina

 

Osobu sa simptomima sunčanice potrebno je premjestiti u hladnu i mračnu prostoriju, rashladiti je i dati joj tekućine. U slučaju nesvjestice osobu treba položiti na bok i pozvati Hitnu pomoć. 

 

Savjeti za što brži oporavak od sunčanice:

 

Lubenica

 

Prvih nekoliko dana ključ je birati namirnice i obroke koji su bogati tekućinom i iznimno lagani, poput lubenica. Kako se simptomi smiruju, polako uvedite jela iz mediteranske prehrane.

 

Banana ili juha

 

Kako biste tijelu omogućili da nadoknadi gubitak elektrolita jedite slaniju hranu. I juha je dobar odabir, bilo da je riječ o klasičnoj povrtnoj ili pilećoj. Banana će nadoknaditi prijeko potrebni kalij. 

 

Bez kofeina i alkohola Dok se u potpunosti ne oporavite, izbjegavajte kofeinske i alkoholne napitke. Oni će uzrokovati daljnju dehidraciju. I šećer u pićima izvlači vodu iz organizma.

 

Oblozi

 

Oboljelog sklonite u hladnu i mračnu prostoriju. Možete ga staviti pod hladan, ali ne ledeni tuš ili ga umotati u hladne ručnike. U slučaju nesvjestice, polegnite ga na bok i pozovite Hitnu pomoć.

 

Izotonik

 

Ako imate pri ruci, pomiješajte 40 grama bagremova ili livadnog meda, sok od pola ili manjeg limuna te dodajte četvrtinu žličice soli u pola litre hladnije vode. Pijte u manjim gutljajima.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!