nakon bure koja se podigla u javnosti

Srbija zatvorila sporni 'omladinsko-patriotski kamp' na Zlatiboru: Evo i obrazloženja

Hronika17.08.18, 14:43h

Srbija zatvorila sporni 'omladinsko-patriotski kamp' na Zlatiboru: Evo i obrazloženja
Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina

 

Srbijanske vlasti zatvorile su u petak sporni "omladinsko-patriotski" kamp u kojem su dječaci i djevojčice prolazili vojničku obuku, uz obrazloženje da to "nije Srbija budućnosti". 



Nalik sličnim mjestima u Rusiji, kamp je izazvao negativne reakcije u susjednim zemljama, u kojima su još uvijek svježa sjećanja na stradanja u ratovima prije gotovo 30 godina. 



Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović priopćio je da je kamp na planini Zlatiboru raspušten "zbog moguće zlouporabe djece i uznemirivanja javnosti", prenosi Hina. 

 


Predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da kamp u kojem su djeca u nosila vojne uniforme "nije Srbija budućnosti" i poručio da država takvo što neće tolerirati. 



"To nije Srbija budućnosti niti Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić novinarima. 



U logoru na padinama Zlatibora boravila su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23. Većinom se radilo o djeci vojnih veterana iz ratova nakon raspada bivše Jugoslavije tijekom 1990-ih. 



Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa". 



Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, rekao je kako su ih instruktori iz Rusije i umirovljeni pripadnici srbijanske policije i vojske učili obrambenim vještinama i da u tome "ne vidi ništa loše". 



Tvrdi kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi. 



Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece". 



Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".



(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!