Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta

Arheolozi pronašli pet kompletnih skeleta u Milima kod Visokog: Govore o životu u srednjem vijeku, možda i ranije

Hronika17.08.18, 13:02h

Arheolozi pronašli pet kompletnih skeleta u Milima kod Visokog: Govore o životu u srednjem vijeku, možda i ranije
Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko hiljada nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu

 

Pet skeleta pronađeno je tokom arheološkog istraživanja u Milima kod Visokog, u okviru probnog istraživanja koje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

 

Za manje od pola mjeseca na ovom području i okolini pronađeno je nekoliko hiljada nalaza, a voditelj projekta i Instituta Adnan Kaljanac smatra da govore o životu u srednjem vijeku, ali da postoji mogućnost i o ranijem periodu. 

 

Kaljanac je danas u Visokom predstavio rezultate probnog istraživanja i najavio da će biti nastavljeno, zahvaljujući Općini Visoko koja je finansijer prvih ozbiljnih istraživanja nakon tri decenije. 

 

- Pet kompletnih, dobro očuvanih skeleta, smo pronašli i dijelove šestog. Poslali smo ih u Poljsku na DNKi nakon datuma koje nam oni dostave nastavit ćemo i moći raditi mnogo preciznije - rekao je Kaljanac. 

 

Najavio je da bi lokalitet mogao biti pretvoren u nacionalni spomenik. 

 

Sa Katedre za arheologiju sarajevskog Filozofskog fakulteta Edin Bujak je istakao da su pronašli  ognjišta, nakit, skletete, staklo i druge predmete koji precizno govore o životu, radu, običajima... 

 

- U Milima je hiljadugodišnja historija - poručio je Bujak te dodao da su Mile značajan historijski lokalitet. 

 

Izrazio je nadu da će ovaj lokalitet biti otkriven i istražen do kraja. 

 

Načelnica Općine Visok Amra Babić, koja finansira aktivnosti, najavila je nastavak podrške za iskopavanja u Milima te rješavanje problema saobraćajnice koja prolazi pored lokaliteta. 

Kaže da od ovog projekta očekuje mnogo, za cijelu državu. 

 

Mile su krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Na tom mjestu je okrunjen prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!