Upozorenje iz najveće volonterske organizacije za spašavanje u svijetu

Opsjednutost roditelja mobitelima rezultira povećanim brojem utapanja djece!

Lifestyle16.08.18, 12:02h

Opsjednutost roditelja mobitelima rezultira povećanim brojem utapanja djece!
Pored roditeljske nepažnje, stručnjaci također smatraju da i škole imaju veliku ulogu kad je u pitanju povećan broj utapanja djece, jer ne postoje obavezni časovi plivanja u nastavnom planu i programu

 

Opsjednutost roditelja mobilnim telefonima dovela je do povećanog broja utapanja djece, upozorilo je Njemačko udruženje spasilaca.

 

Iz ovog udruženja koje je najveća volonterska organizacija za spašavanje u svijetu, upozorili su roditelje da ne koriste mobilne telefone dok su njihova djeca u vodi.

 

- Nedovoljan broj roditelja, baka i djedova se obazire na ovakva upozorenja - rekao je Achim Wiese, glasnogovornik udruženja.

 

- Doživljavamo svakodnevno da ljudi gledaju na bazene kao na vrtić te jednostavno ne obraćaju pažnju na svoju djecu - izjavio je Peter Harzheim iz Njemačke federacije nadzornika bazena.

 

Usljed porasta temperatura za vrijeme ljetnih mjeseci, mnogi Nijemci često odlaze na bazene, jezera i rijeke. Ove godine je došlo do utapanja više od 300 osoba, uključujući 20-ero djece ispod 15 godina.

 

Pored roditeljske nepažnje, stručnjaci također smatraju da i škole imaju veliku ulogu kad je u pitanju povećan broj utapanja djece, jer ne postoje obavezni časovi plivanja u nastavnom planu i programu zbog nedostatka pristupa bazenima te zbog manjka podrške vlasti ovakvom vidu tjelesnog odgoja, prenosi Xinhua.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook