Nagrađeni dokumentarac pred festivalskom publikom

Na SFF-u prikazan domaći film meksičkog reditelja, sve uloge odigrali - naturščici

Mediji13.08.18, 19:34h

Na SFF-u prikazan domaći film meksičkog reditelja, sve uloge odigrali - naturščici
Film "M-1" je premijerno prikazan na 35. Torino Film Festivalu, u selekciji za Internacionalni dokumentarni film, gdje je i nagrađen kao najbolje internacionalno dokumentarno ostvarenje

 

U okviru selekcije BH Film Sarajevo Film Festivala danas je u multiplex kinu Cinema City prikazan film "M-1" za koji scenario i režiju potpisuje meksički reditelj Luciano Pérez Savoy.

 

Uloge u filmu tumače Iris Begović, Milan Kešeljević te brojni naturiščici.

 

Luciano Pérez Savoy u izjavi za Fenu je rekao da iako režiju filma potpisuje stranac, film je bh. produkcije i njegova radnja zauzima mjesto u Sarajevu.

 

- Bio je to završni film u sklopu studija na Film.Factory u Sarajevu, gdje sam studirao tri godine. Glavni lik prikazuje M. kojeg igra Milan Kešeljević, diler koji se kreće po različitim lokacijama u toku jedne noći i sljedećeg dana - kazao je.

 

On je istakao da je bilo bitno napraviti film sa ljudima kojima su situacije i ambijent bili poznati od prije, te da je njegova djevojka Iris odigrala važnu ulogu ne samo jer je glumila u filmu.

 

- Ona je učestvovala u organizacijskom dijelu i bila je glavni izvor za pronalazak ostatka ekipe koja je glumila u filmu, za casting. Ja bi joj opisao situaciju koja se treba odigrati i ona bi se dosjetila ko bi se uklopio u tu ulogu. Sve uloge u filmu igrali su neglumci - naturščici. Također je bila zadužena za adaptaciju dijaloga kako bi oni bili što bliži originalnoj namjeri filma - naglasio je Pérez Savoy.

 

Iris Begović smatra da je njihova saradnja prirodna te da se Luciano i ona međusobno pomažu.

 

Film "M-1" je premijerno prikazan na 35. Torino Film Festivalu, u selekciji za Internacionalni dokumentarni film, gdje je i nagrađen kao najbolje internacionalno dokumentarno ostvarenje. Poslije toga je prikazan na 21. Guanajuato Internacionalnom Film Festivalu te SFF-u, a uskoro će biti prikazan i na 14. Monterrey Internacionalnom Festivalu u Meksiku.

 

Luciano Perez Savoy je meksički reditelj. Studirao je tri godine na Film.Factory u okviru Sarajevo Film Academy. "M-1" je njegov prvi dugometražni film. Iris Begović je grafička dizajnerica iz BiH.

 

(FENA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook