Iz GRAS-a tvrde da nemaju prijavljene ovakve situacije

Revizori ponovo na djelu: Kaznili studentice iz SAD-a jer nisu znale da se karta poništava

Hronika11.08.18, 15:19h

Revizori ponovo na djelu: Kaznili studentice iz SAD-a jer nisu znale da se karta poništava
Tvrde da su revizori odmah uočili da su njih dvije turistkinje, te da su ih zbog toga odmah zaustavili

 

Vožnja tramvajem iz centra grada prema Ilidži nije bila baš ugodna dvjema studenticama iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

Sarah i Alice, novinari Faktora su zatekli u svađi sa revizorima GRAS-a na tramvajskoj stanici ispred Importanne centra u Sarajevu.

 

Revizori GRAS-a, kako su objasnili, izveli su ih iz tramvaja kako bi im naplatili kaznu jer nisu poništile karte za prijevoz.

 

- Uredno smo kupile karte, ali stvarno nismo znale da se trebaju poništiti. Bila je gužva u tramvaju i uopće nismo vidjeli aparate za poništavanje karti - navode Amerikanke.

 

Tvrde da su revizori odmah uočili da su njih dvije turistkinje, te da su ih zbog toga odmah zaustavili.

 

- To nije fer, iskoristili su priliku jer su vidjeli da nismo odavde. Mi smo u Sarajevu na studentskoj razmjeni, ali se nismo do sada vozile gradskim prijevozom. Sigurno sada koriste priliku što ima puno turista za vrijeme Sarajevo Film Festivala da zarade. Pokazali smo im karte, a onda su oni nas izveli iz tramvaja. Prvo smo mislili da nas vode da nam pokažu da se karte trebaju poništiti, da bi nas zapravo izveli iz tramvaja i tražili nam pasoše ili lične karte. Prijetili su nam da će nas odvesti u policiju ili da će nam zvati policajce - pričaju vidno iznervirane djevojke.

 

Strogo su odbile da idu u policiju, a dok je Sarah odbila i da revizorima da svoje dokumente, Alice je to uradila, jer nije znala kako drugo da postupi.

 

- Dala sam im ličnu kartu, a onda nisu htjeli da mi je vrate dok nisam platila kaznu. Rekli su mi da je kazna 26,60 KM, a kada sam im dala 27, nisu mi htjeli ni vratiti kusur, jer su rekli da nemaju sitno. Ovo stvarno nije uredu - žale se Sarah i Alice.

 

Da ovo nije rijedak slučaj u Sarajevu, dokazuju priče sa sarajevskih stajališta i iz autobusa i tramvaja kojih ima na pretek. Tako se na Facebooku zbog gotovo iste situacije požalila jedna Sarajka.

 

- Nevjerovatno. Revizori izvode grupu turista iz tramvaja i traže im novac za kaznu, a ljudi uredno imaju poništenu kartu. Prilazim i kažem revizoru da sam ga "kao snimala" i on ih pušta,  kao mogu ići, sve je ok. A peglao ih je sigurno 15 minuta da plate kaznu 50 KM po osobi, naravno bez ikakve priznanice. Grozno - požalila se Sarajka.

 

Iz GRAS-a ipak ističu da nemaju prijavljene ovakve situacije, te da njihovi kontrolori uglavnom samo upozore turiste koji nemaju ispravne karte, te im objasne kako se one poništavaju.

 

Dodaju da su u svim GRAS-ovim prijevoznim sredstvima postavljene informativne dvojezične naljepnice i na bosanskom i engleskom jeziku na kojima piše gdje se može kupiti karta, kako se poništava, te kako se putnici u vozilima trebaju kretati.

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook