strah od propadanja valute

Kako Erdoan umiruje javnost nakon pada lire: Oni imaju dolare, mi imamo Allahovu pomoć

Hronika10.08.18, 17:41h

Kako Erdoan umiruje javnost nakon pada lire: Oni imaju dolare, mi imamo Allahovu pomoć
Turska valuta je od početka godine izgubila više od trećine svoje vrijednosti


Pad vrijednosti turske lire ubrzan je u petak ujutro kada je valuta pala 13,5 posto u odnosu na američki dolar, tačnije, sada jedan dolar vrijedi rekordnih 6,3005 lira, dok se prvi put više od sedam lira plaća za jedan euro.

 

Turska valuta je od početka godine izgubila više od trećine svoje vrijednosti. 


 
To je natjeralo turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da se obrati javnosti i ublaži strah od daljnjeg propadanja nacionalne valute.

 

Kako piše turski  "Hurriyet", u četvrtak navečer u Rizeu na Crnom moru Erdoan je kazao kako se protiv Turske vode ratovi na više frontova, ali da to ne treba da brine građane te zemlje.

 

- Zapamtite, ako SAD ima dolare, onda mi imamo Allahovu pomoć i narod koji vrijedno radi. Pogledajte gdje smo bili prije 16 godina i pogledajte nas danas. Do 2023. godine mi ćemo biti još jači - poručio je Erdoan, prenosi ''Hurriyet''.

 

Podsjećamo, u središtu pažnje je spor sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija u Vašingtonu uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika Endrjua Krejga Brunsona (Andrew Craig) u Turskoj. 


 
Erdoan je ustavnim referendumom 2017. godine dobio ogromnu moć i povećao utjecaj na centralnu banku čiji rad već mjesecima uznemirava međunarodne investitore. 

 

Erdoan je sebe opisao kao "protivnika kamatnih stopa" i najavio da će imati veću kontrolu nad monetarnom politikom. Turski predsjednik želi da banke plasiraju jeftine kredite i tako potiču ekonomski rast.

 

Međutim, investitori se plaše da se može desiti tzv. pregrijavanje. Erdoan je već pozvao svoje sunarodnjake da konvertiraju štednju iz dolara i eura u liru.

 

Dramatični pad lire među finansijskim ekspertima pojačao je strah od nelikvidnosti banaka.

 

(Avaz/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook