žele bolje plate i radne uslove

Piloti Ryanaira u štrajku u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Irskoj, otkazano 400 letova

Biznis Klub10.08.18, 14:43h

Piloti Ryanaira u štrajku u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Irskoj, otkazano 400 letova
U glavnom belgijskom saobraćajnom čvorištu Ryanaira, aerodromu u Chraleroiju južno od Bruxellesa, piloti u štrajku okupili su se na glavnom terminalu s transparentom na kome je pisalo "Ryanair u štrajku, Ryanair se mora promjeniti"

 

Piloti Ryanaira u nekoliko evropskih zemalja u petak su pokrenuli štrajk zbog radnih uslova koji je nagnao niskobudžetnog avioprevoznika da otkaže 400 letova. 

 

Na štrajkove koje su sazvali njemački i belgijski sindikati otpada većina otkazanih letova, dok su štrajkovi također sazvani u Švedskoj i Irskoj. 

 

Aviokompanija je saopćila da će više od 2.000 letova, ili 85 posto od ukupne cifre, normalno saobraćati i da će većina putnika pogođena štrajkom biti preusmjerena druge službe Ryanaira.  

 

Predstavnici njemačkih pilota saopćili su u ovoj sedmici da će se pridružiti štrajku 24-satnim napuštanjem radnih mjesta koje će se završiti u 5,29 sati u subotu ujutru jer žele plate i radne uslove slične  onima u konkurentskim aviokompanijama. 

 

Kompanija je ukazala na nedavne povišice plata i pozive na sastanke sa sindikatima radi pregovora. Ryanair je zatražio od sindikata da "nastave s pregovorima umjesto da pozivaju na nove neopravdane štrajkove". 

 

Ryanair je izgradio svoj model aviokompanije s niskim cijenama bez sindikata, ali je saopćio u prošloj godini da će ih priznati. Sindikalni prestavnici traže kolektivne ugovore u raznim zemljama. 

 

Aviokompanija je već pogođena štrajkovima stjuardesa u Španiji, Portugalu i Belgiji. Irski piloti u štrajku su već četiri dana. 

 

U Holandiji je kompanija koristila pilote koji ne štrajkuju kako bi nastavila s putničkim saobraćajem. Kompanija je u četvrtak navečer saopćila da "neće biti otkazivanja" ubog štrajka holandskog sindikata. 

 

Ryanair je pokrenuo neuspješnu sudsku akciju u Holandiji kako bi spriječio štrajk. 

 

U Švedskoj je četrdesetak pilota Ryanaira stupilo u štrajk kako bi tražili potpisivanje kolektivnog ugovora o radu. 

 

Martin Lindgren, čelnik švedskog udruženja pilota, izjavio je da je "štrajk neophodan kako bi se pokazalo kompaniji da više ne može izbjegavati da tretira svoje osoblje na dosatojanstven način".  

 

U glavnom belgijskom saobraćajnom čvorištu Ryanaira, aerodromu u Chraleroiju južno od Bruxellesa, piloti u štrajku okupili su se na glavnom terminalu s transparentom na kome je pisalo "Ryanair u štrajku, Ryanair se mora promjeniti". 

 

Član belgijskog udruženja kabinskog osoblja Alain Vanalderweireldt izjavio je da je štrajk u Belgiji "zaključak šestomjesečnih rasprava između Ryanaira i predstavnika sindikata koji nisu donijeli nikakav konkretan rezultat". 

 

Iako sindikati žele da se belgijski zakoni o radu primjenjuju na službenike aviokompanije, Ryanair još primjenjuje irske zakone, kazao je on, prenosi Asasociated Press. 

 

 

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!