VIDEO/ Prijetili i bacanjem bombi

Borci nezadovoljni epilogom sjednice, Tufekčić poručio: Dali smo prolaz svim amandmanima

Hronika09.08.18, 16:08h

Borci nezadovoljni epilogom sjednice, Tufekčić poručio: Dali smo prolaz svim amandmanima
Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca trebala je početi u 14 sati, ali je počela sa zakašnjenjem. U međuvremenu su se ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, gdje je održana sjednica, skupilo više desetaka demobilisanih boraca

 

Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca održana je danas u Mostaru, a prema riječima predsjednika te komisije Jasenka Tufekčića, na sjednici su članovi ponovno „dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH. 

 

- Komisija je, također, dala prolaz amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali su sastavni dio teksta Zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda - pojasnio je Tufekčić, dodavši kako će se sutra svim članovima Komisije poslati i pismeno ono što je danas usuglašeno. 

 

Najavio je kako će Komisija za usuglašavanje iduće sedmice održati sastanak s premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica te sa predsjednikom Federacije BiH i dopredsjednicima. 

 

- Braniteljima sam više puta rekao da sam dio te ekipe. Svatko onaj tko misli da me pokušava ultimatumima i rokovima pomjeriti da se nešto uradi za dan, dva tri - vara se. Doći ćemo do najkvalitetnijeg rješenja - poručio je Tufekčić. 

 

Dodao je kako neće biti zakona i dok Bošnjaci Livna ne budu dobili status demobilisanih boraca, a ne da i dalje imaju status, kako je naveo, oružanih pobunjenika protiv Herceg Bosne. 

 

Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca trebala je početi u 14 sati, ali je počela sa zakašnjenjem. U međuvremenu su se ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, gdje je održana sjednica, skupilo više desetaka demobilisanih boraca koji su iskazivali nezadovoljstvo što je sjednica premještena u Mostaru te su blokirali glavni ulaz u zgradu. 

 

Borci su pokušali i nasilno ući u zgradu, ali ih je u tome spriječila policija. 

 

 

Jedan od boraca, Amir Sultan, je poručio da ako ga ijedan od policajaca, koji su napravili kordon ispred zgrade Vlade FBiH, dotakne, da će aktivirati bombu koju ima kod sebe.

 

Zakazivanje sjednice bio je jedan od uslova da demobilisani borci prekinu s blokadom puteva i protestima u ponedjeljak, 6. augusta kada su borci blokirali puteve na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za utorak zakaže sjednica oba doma Federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook