VODEĆI STRUČNJACI ŠALJU ZADNJI ALARM

Uznemirujuća prognoza: Približili smo se kritičnoj tački nakon koje više nema povratka, preživjet će najviše milijardu ljudi!

Hronika07.08.18, 09:30h

Uznemirujuća prognoza: Približili smo se kritičnoj tački nakon koje više nema povratka, preživjet će najviše milijardu ljudi!
Naučnicii opisuju deset aspekata "Zemljinog sistema" koji su danas neutralni ili djeluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljendioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno

 

 


Čak i ako čovječanstvo smanji ispuštanje stakleničkih plinova kao što je predviđeno Pariškim ugovorom, sam planet bi mogao omesti ljudske napore i zauvijek se pretvoriti u staklenik, ustvrdila je studija objavljena u ponedjeljak, piše Jutarnji.hr.


Uz takav scenarij, prosječna temperatura na Zemlji mogla bi biti 4 ili 5 Celzijevih stupnjeva viša u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što bi bilo puno više nego što je zadano Pariškim klimatskim ugovorom (najviše +2 Celzijeva stupnja), navodi se u toj studiji časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Emisije stakleničkih plinova već su prouzročile porast prosječne temperature na Zemlji za jedan stupanj, povećavajući vjerojatnost i intenzitet ljetnih vrućina, suše i olujnih nevremena.


Naučnicii opisuju deset aspekata "Zemljinog sistema" koji su danas neutralni ili djeluju blagotvorno, ali bi u budućnosti mogli biti kobni, uzrokujući veća ispuštanja ugljendioksida i metana u atmosferu nego sve ljudske aktivnosti zajedno.


Radi se o procesima koji uključuju otapanje permafrosta, gubitak metanskih hidrata s dna oceana, potonuće slabijeg zemljinog i oceanskog ugljika, gubitak arktičkog ljetnog morskog leda i smanjenje antarktičkog morskog leda i polarnih ledenih kapa.


Te su prekretnice povezane s temperaturama iznad kojih će oslobađanje tih plinova biti neminovno. 


"Kada se dosegne kritična tačka, proces reakcija se samoodržava", ističe se u studiji u kojoj naučnici izražavaju zabrinutost da bi se Zemlja mogla približiti granici na kojoj će postati peć za sušenje.


Zagrijavanje za tri stupnja moglo bi na kraju značiti smrtnu presudu za 40 posto amazonske prašume, navodi se u nedavnom istraživanju.


Požari koji nisu uključeni u taj model, mogli bi ubrzati to propadanje zbog kojega u atmosferi mogu završiti milijarde tona CO2.


Svi ti mehanizmi su međusobno povezani, misle autori studije, i svaki može pokrenuti onaj drugi.


- Svi ti događaji zajedno mogli bi potaknuti Zemljin sistem na nov način funkcioniranja - zaključio je Hans Joachim Schellnhuber, koautor studije i direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih uticaja koji je ranije ocijenio da na Zemlji koja će biti toplija za četri do pet stupnjeva neće moći živjeti više od milijarde ljudi.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook