foto/ POGLED IZ HRVATSKE

Vijest o otvaranju muzeja 'Valter brani Sarajevo' odjeknula u regionu

Kultura06.08.18, 17:11h

Vijest o otvaranju muzeja 'Valter brani Sarajevo' odjeknula u regionu
Nakon bh. medija, ovu informaciju danas je objavio Tportal, koji svojim čitaocima otkriva kako će izgledati muzejski prostor koji će biti otvoren do kraja godine


U Sarajevu se uskoro otvara multimedijalni muzej posvećen kultnom filmu Hajrudina Šibe Krvavca 'Valter brani Sarajevo', a iza projekta stoji Filmski centar Sarajevo na čelu s redateljem Jasminom Durakovićem.


Nakon bh. medija, ovu informaciju danas je objavio Tportal, koji svojim čitaocima otkriva kako će izgledati muzejski prostor koji će biti otvoren do kraja godine.


- Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, s atraktivnom muzejskom povijesnom, scenografskom, kostimografskom i interaktivnom postavkom koja vizualnim putem donosi priču o kultnom filmu, njegovim likovima, lokacijama na kojima se snimao, potom o rekviziterskim, scenografskim i kostimografskim elementima, kao i odgovarajućim audiovizualnim materijalom - kaže redatelj Jasmin Duraković, koji je od sredine prošle godine na čelu Filmskog centra Sarajevo, u čijim će se prostorijama nalaziti novi muzej.


'Valter brani Sarajevo" iz 1972., uz Bulajićevu "Bitku na Neretvi", vjerojatno je najpoznatiji film partizansko-ratne tematike snimljen u Jugoslaviji. Govori o stvarnom antifašističkom borcu i zapovjedniku sarajevskih ilegalaca u Drugom svjetskom ratu, Vladimiru Periću Valteru, koji je bio i jedan od pripadnika obavještajnih služba bivše države.


U naslovnoj ulozi glumio je Velimir Bata Živojinović, čija je smrt u svibnju 2016. osobitu žalost izazvala i u dalekoj Kini. Tamo je film prikazan prvi put 1977. i od tada je stekao kultni status te dobio i kineski remake.

 


 - Partneri, turistička industrija u BiH, regiji, ali i dalekoj Kini, koja prepoznaje Sarajevo upravo po ovome filmu, pokazuju veliki interes za ovaj budući tematski muzej. Također, mnogobrojnim fanovima iz BiH, regije i svijeta dat ćemo priliku da putem online kampanje sudjeluju u stvaranju ovoga jedinstvenog filmskog muzeja - kaže Duraković te najavljuje otvaranje do kraja ove godine.


Koncept i idejno rješenje potpisuje tim Filmskog centra Sarajevo, a dizajnersko rješenje sarajevska industrijska dizajnerica Sanja Kulenović.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook