INTERVJU ČLANA PREDSJEDNIŠTVA O STANJU U BIH

Ivanić u Srbiji: Nezavisna Republika Srpska nije realna! Ako rizikujemo, bojim se da ćemo izgubiti i ovo što imamo!

Front05.08.18, 15:39h

Ivanić u Srbiji: Nezavisna Republika Srpska nije realna! Ako rizikujemo, bojim se da ćemo izgubiti i ovo što imamo!
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i kandidat "Saveza za promjene", bio je gost emisije "Licem u lice sa Ivasom" i govorio o (relanom) stanju u Bosni i Hercegovini

 


Kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, ali i zašto je ta država u permanentnoj krizi? Kako vidi rješenje statusa Kosova, ali i da li će poslije tog pitanja na red doći Republika Srpska? Zašto je protiv trećeg entiteta, ali i da li je održiva vojna neutralnost BiH i Srbije, samo su neka od pitanja na koja je odgovarao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i kandidat "Saveza za promjene" u emisiji "Licem u lice sa Ivasom" na Telegraf TV-u.


Odgovarajući, između ostalog, na pitanje da li su problemi u funkcionisanju Predsedništva BiH zapravo pokazatelj opšteg stanja u državi, Ivanić je rekao:


- Jesu, na neki način. Predsjedništvo je tijelo u kome su bile tri jake političke ličnosti. Još dugo godina neće biti toliko jakih političkih ličnosti na jednom mestu - i Izetbegović, i Čović, i ja. Svi smo imali puni legitimitet u sopstvenom narodu. Mislim da se moglo više napraviti. BiH može biti normalna i relativno funkcionalna, uz uslov da su političari spremni na kompromis. Ako nisu, to je vječiti sukob, jer u BiH imate tri vizije. Bošnjaci hoće BiH bez entiteta, Srbi hoće - ako je moguće - nezavisnu Republiku Srpsku, a Hrvati hoće treći entitet.


Da li Vi želite nezavisnu Republiku Srpsku?


- Mislim da u ovom trenutku ona nije realna. Intimno, možda, duboko u duši, ali nije realna zbog međunarodnog okvira. Prvo, zbog nerješenog problema Kosova. Nju danas ne bi prihvatila kao takvu ni Srbija, sumnjam i Rusija. Zbog toga mislim da o tome u ovom trenutku ne treba razgovarati, jer nije realno. To lijepo zvuči, ali nije realno. Ako nije realno, onda je bolje čuvati ono što imate.


Čuvati poziciju Republike Srpske unutar Dejtonskog sporazuma, koja je vrlo snažna. Mi ponekad volimo budemo žrtve kao narod, ali Republika Srpska je ogroman dobitak za Srbe na prostoru BiH. Danas u BiH ništa ne može da se uradi bez saglasnosti institucija Republike Srpske, što smatram izuzetno važnim i vrijednošću koja se po svaku cijenu mora čuvati. Zato ne bih mnogo rizikovao, ne bih ulazio u neizvjesnosti, jer se bojim da ćemo izgubiti ono što imamo... A, ovdje imamo instrumente koji nam kao narodu garantuje da bez naše volje i saglasnosti ništa ne mže da se desi.


A na pitanje zašto je protiv trećeg entiteta, Ivanić je pojasnio: 


- Ja sam vrlo protiv trećeg entiteta. Tu se gospodin Dodik i ja, razlikujemo neviđeno. Protivim se, jer znam da bi bilo zahtjeva za Republikom Srpskom. I vrlo precizno znam, koje opštine. Tada je rečeno Šipovo, da bi se povezao stolni grad, Jajce sa Kupresom i da bi se napravio hrvatski prostor. Vrlo jasno je rečeno i Derventa, Brod i Šamac, da bi se dobila Bosanska Posavina. Mimo toga - Republika Srpska je danas jedan od dva entiteta. Biti jedan od tri je mnogo manje. To bi vjerovatno podrazumijevalo promjenu Dejtonskog sporazuma, a onda i naše ugrožavanje.


Tako da nisam nikakav ljubitelj eksperimenata. Čvrsto se držim onoga što imamo i što je međunarodna garancija i u šta sam uvjeren da će još jedna broj godina biti realnost. To je Dejtonski sporazum i unutar toga dva entiteta.


Kompletan intervju Mladena Ivanića čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook