FOTO/ Umjetnički performans

Umjetnica iz Bosne i Hercegovine skinula gaćice i urinirala na njemačkom travnjaku

Kultura04.08.18, 16:07h

Umjetnica iz Bosne i Hercegovine skinula gaćice i urinirala na njemačkom travnjaku
Umjetnica Selma Selman, porijeklom je iz Bihaća, Bosne i Hercegovine, danas živi u New Yorku i studira na prestižnom Syracuse Univerzitetu

 

Povodom Međunarodnog dana sećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu koji se obilježava 2. avgusta bh umjetnica Selma Selman izvela je performans u njemačkom gradu Weimar u kojem je urinirala na zemlju.

 

Kako je objašnjeno uz fotografije ovog performansa umjetnica pokazuje oslobađanje sebe.

 

selma-selman1

 

- Livada na kojoj kleči nije obična, to je bivši Hitlerol trg u Vajmaru. Ovim performansom skreće se pažnja na genocid Roma tokom nacionalsocijalizma i njegovo odloženo priznanje, kao i na tretman romskih i sintskih naroda, koji su i dalje diskriminisani - stoji u opisu performansa koji je objavljen na FB stranici umjetnice.

 

Dodaje se da ovo djelo prepoznaje život i ljudskost, sa ili bez odobrenja zvanične historije.

 

selma-selman

 

Umjetnica Selma Selman, porijeklom je iz Bihaća, Bosne i Hercegovine, danas živi u New Yorku i studira na prestižnom Syracuse Univerzitetu.

 

Rođena je u romskoj porodici 1991. godine u Bihaću, gdje je završila Srednju umjetničku školu, a školovanje je nastavila na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, gdje je diplomirala 2014. godine.

 

Kroz svoj rad dugi niz godina bavi se propitivanje položaja Roma. 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook