U sarajevskoj ulici Sutjeska

Migranti se uselili u stan Radovana Karadžića u centru Sarajeva

Hronika01.08.18, 15:41h

Migranti se uselili u stan Radovana Karadžića u centru Sarajeva
Radovan Karadžić u sarajevsku ulicu Sutjeska uselio se sredinom šezdesetih godina. U toj zgradi je odrasla njegova supruga Ljiljana, u velikom stanu na prizemlju

 

Migranti koji sve više dolaze u Bosnu i Hercegovinu, došli su i do stana Radovana Karadžića, u kojem je nekad živio ratni zločinac koji je osuđen na 40 godina zatvora, i gdje ih se najmanje pet uselilo i pronašlo smještaj, saznaje Avaz.

 

- Cijelu noć su ulazili i izlazili iz zgrade. Na prizemlju je stan sestre Ljiljane Karadžić-Zelen, a koji sprat više i stan u kojem su Karadžići živjeli do proljeća 1992. godine. Kako smo vidjeli, provalili su u jedan od stanova. Tu su se smjestili - kazale su komšije, koje ističu da su noć prije čule razgovore između onih koji su migrantima “iznajmili stan” i migranata. 

 

Također, prema izjavama radnika iz ugostiteljskih objekata u ulici Sutjeska, niko nije zvao policiju, ali i da je pitanje vremena kad će službenici MUP-a KS ili neke druge policijske agencije banuti.

 

- Nije ovo divlji zapad. Postoje institucije koje se trebaju baviti migrantima. Zabrinuti smo, ne znamo ko su ti ljudi. Ima centar u Delijašu kod Trnova, neka ih tamo vode - kazao je stariji komšija. 

 

Inače, Radovan Karadžić u sarajevsku ulicu Sutjeska uselio se sredinom šezdesetih godina. U toj zgradi je odrasla njegova supruga Ljiljana, u velikom stanu na prizemlju.

 

Kad je Ljiljana ostala trudna, Karadžić se najprije uselio kod porodice Zelen, ali mu je nedugo zatim Univerzitet u Sarajevu dodijelio dvoetažni luksuzni stan u istoj zgradi. 

 

Sutjeska je, inače, jedna od najinteresantnijih ulica u Sarajevu. U njoj su, osim Karadžića, živjeli i Biljana Plavšić, general HVO-a Ante Zelić, zatim Jusuf Juka Prazina... 
Prema svjedočenju, komšije su Karadžiću “čuvale” stan sve do jeseni 1992. godine. Porodica Radovana Karadžića nikad nije objasnila je li prodala ili zamijenila stan.

 

Dok većina migranata spava na Željezničkoj stanici u Sarajevu, na peronima, u parkovima, pasažima i haustorima te dok traže priliku da se prebace do Bihaća i Velike Kladuše, evidentno je da ima i onih koji s velikim novcima u glavnom gradu BiH spavaju po hotelima i unajmljenim stanovima.

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook