prema ratnoj potjernici

Na granici sa Srbijom uhapšen bivši borac ARBiH i službenik Ministarstva odbrane BiH

Hronika31.07.18, 08:45h

Na granici sa Srbijom uhapšen bivši borac ARBiH i službenik Ministarstva odbrane BiH
Husein Mujanović je i prije dva mjeseca bio u Srbiji, ali niko mu nije spomenuo potjernicu

 

Po potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije, uhapšen je Husein Mujanović, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović Kolonija. 

 

Informacija je potvrđena iz Ambasade Bosne i Hercegovine za Balkansku istraživačku mrežu u Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). 

 

Miroslav Kojić iz Ambasade BiH u Beogradu je naveo kako je danas telefonskim putem Ambasada BiH obaviještena od Policijske uprave grada Beograda da se u policijskom pritvoru nalazi Mujanović koji je uhapšen te da mu je određena mjera policijskog zadržavanja do 48 sati. 

 

- Iz telefonskog razgovora obaviješteni smo da je lice uhapšeno po potjernici MUP-a Republike Srbije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnica i Sokolović Kolonija u Sarajevu - rekao je Kojić za BIRN BiH, pojasnivši da će istražni sudija odlučiti o daljim mjerama i radnjama. 

 

Kojić je naveo da Mujanović osim bosanskohercegovačkog državljanstva po rođenju ima i državljanstvo Crne Gore, te da su iz Policijske uprave kazali da je Mujanović tražio da se obavijesti i Ambasada Crne Gore u Beogradu. 

 

- Mi do danas još nismo dobili verbalnu notu kojoj nas zvanično i pismeno obavještavaju, ovo smo dobili kroz našu telefonsku korespodenciju s nadležnim iz policijske uprave grada Beograda, koji su nam sve ove navode zvanično potvrdili, ali telefonskim putem - izjavio je Kojić. 

 

Mujanovićeva porodica, kako je rekao Kojić, također je o svemu obaviještena. 

 

O Mujanovićevom hapšenju iz Ministarstva odbrane BiH nisu mogli ništa zvanično komentarisati.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook