Na današnjoj sjednici

Završeno sa protestima: Usaglašen zakon o pravima demobilisanih boraca

Hronika30.07.18, 20:02h

Završeno sa protestima: Usaglašen zakon o pravima demobilisanih boraca
Predsjednik Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović izrazio je nadu da će se donijeti provodiv zakon nakon što je došlo do usaglašavanja na današnjoj sjednici Komisije

 

Zajednička Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici usaglasila je različito usvojene tekstove zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. 

 

Da bi zakon mogao stupiti na snagu potrebno je da ga u usaglašenom tekstu usvoje oba doma Federalnog parlamenta. 

 

To je nakon sjednice potvrdio novinarima predsjednik Komisije i dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić

 

- Ugodno sam iznenađen da smo danas uspjeli zaokružiti kompletnu priču sa ovim zakonom. Naglašavam da sada ljudi rade na stavljanju na papir onoga što je usvojeno na sjednici Komisije. Kada će rukovodstva domova zakazati sjednicu to morate pitati njih - rekao je Tufekčić.  

 

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Ivo Tadić kazao je da će se u što kraćem roku pokušati u parlamentarnu proceduru uputiti usuglašeni tekst navedenog zakona. 

 

- Ono što je problem je u ovakvim okolnostima, u izborno vrijeme i pod ovakvim pritiskom donositi važne zakone unutar ove oblasti. Bojim se da je zakon neprovodiv - dodao je Tadić uz uvjerenje da će se u oba doma Parlamenta Federacije BiH u narednim danima zakon usvojiti. 

 

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a Nasir Beganović izrazio je nadu da će se donijeti provodiv zakon nakon što je došlo do usaglašavanja na današnjoj sjednici Komisije. 

 

- Podržali smo sve zahtjeve branitelja, koje su kroz amandmane dostavili Parlamentu - istakao je Beganović. 

 

Jedan od predstavnika branitelja, koji su ishod današnje sjednice čekali ispred Federalnog parlamenta, Drago Grbavac iz Udruge "Zaboravljeni branitelji"  izrazio je zadovoljstvo zbog usuglašavanja zakona, te poručio da za sada nema potrebe za protestima boraca, koji u što skorije vrijeme očekuju da se zakažu sjednice domova Federalnog parlamenta.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook