Inovativni pristup na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju

U UKC Tuzla uveli novi način operacije srca: Ova metoda se primijenjuje samo u pojedinim kardiohirurškim centrima u Evropi

Hronika29.07.18, 10:35h

U UKC Tuzla uveli novi način operacije srca: Ova metoda se primijenjuje samo u pojedinim kardiohirurškim centrima u Evropi
Ilustracije radi, klasični pristup podrazumijeva rez po sredini prsne kosti u dužini od cca 24 do 28 cm, a uvedenom procedurom dužina reza se značajno smanjuje i iznosi maksimalno 8 do 10 cm

 

U Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla u protekloj sedmici uvedena je nova procedura u operativnom liječenju stenoze aortnog zaliska. Radi se o minimalnom invazivnom načinu zamjene aortnog zaliska, tzv. Mini AVR.

 

Kako je za Fenu kazao načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC-a Tuzla doc. dr. sc. Mustafa Tabaković i vođa tima, Mini-AVR označava minimalno invazivnu zamjenu aortalnog ventila s minimalnim rezom i minimalnom traumom.

 

Do sada se taj operativni zahvat izvodio klasičnim pristupom što podrazumijeva otvaranje prsnog koša po dužini cijele prsne kosti. Nova procedura podrazumijeva djelimično otvaranje prsne kosti što u konačnici nudi veći komfor i brži oporavak za pacijenta.

 

- U usporedbi s pacijentima koji su podvrgnuti zamjeni aortalnog ventila sa srednjom sternotomijom, Mini-AVR nudi više prednosti. Pacijenti imaju manje boli nakon operacije, što omogućava poboljšanu funkciju disanja u neposrednom postoperativnom razdoblju. Manje je gubitka krvi i manje zahtjeva za transfuzija krvi. Pacijenti mogu očekivati ​​kraće boravke u odjelu za intenzivnu terapiju, boravke u bolnici, brži oporavak i brži nastavak normalnih aktivnosti – pojasnio je Tabaković.

 

Ilustracije radi, klasični pristup podrazumijeva rez po sredini prsne kosti u dužini od cca 24 do 28 cm, a uvedenom procedurom dužina reza se značajno smanjuje i iznosi maksimalno 8 do 10 cm.

 

Po riječima dr. Tabakovića, rana brže zarasta i značajno se smanjuje rizik infekcije rane i rizik nastanka "nestabilne grudne kosti“.

 

Kako kaže, praktično u literaturi nisu zabilježene komplikacije vezane za cijeljenje grudne kosti.

 

Metoda izbora i zlatni standard liječenja je hirurška zamjena aortnog zaliska (eng. aortic valve replacement, AVR).

 

- Ovo je vrlo zahvalan kardiohirurški zahvat, budući da je kod većine bolesnika, u odsutnosti ozbiljnih pratećih bolesti, zahvat vrlo siguran i ima nisku operativnu smrtnost. Dugoročni učinak zahvata je također odličan - hirurška zamjena aortnog zaliska kod aortne stenoze uklanja simptome i produžuje život - ističe Tabaković.

 

Važno je znati da se ovakvim načinom operativnog liječenja ne mogu zbrinuti svi kardiohirurški pacijenti.

 

- Za sada se ovaj operativni način primjenjuje isključivo na pacijentima kod kojih se radi o izoliranoj bolesti aortnog zaliska. U operativnim zahvatima pri kojima je potrebno pored aortnog zaliska napraviti i revaskularizaciju miokarda pristup i dalje ostaje klasičan. Ova metoda liječenja za sada se primjenjuje samo u pojedinim kardiohirurškim centrima u Evropi i regiji – naglasio je dr. Tabaković.               

 

Pojašnjava da se klasično operacija radi tzv. medijalnom sternotomijom (rez kroz prsnu kost), srce se tokom zahvata privremeno spaja sa strojem za izvantjelesni krvotok (kolokvijalno "mašina srce-pluća“), te se oboljeli zalistak izreže, ukloni i zamijeni novim.

 

- Novi zalistak može biti biološki ili umjetni (posebna vrsta plastike/metala). Pojednostavljeno, biološki zalistak ima prednost u tome što nije potrebno trajno uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi (antikoagulantnu terapiju), ali je mana ograničen vijek trajanja (10-tak godina) - kaže Tabaković.

 

Na kraju ističe da odluka o vrsti zaliska individualna, ovisi o dobi i nekim drugim faktorima, a donosi se u razgovoru bolesnika i hirurga.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook