ISPOVIJEST NAPAĆENE LJUBAVNICE

Sedam godina čekam da se moj dragi razvede, da bude konačno rahat i da me oženi... Ali uvijek se nešto ispriječi!

ŽENA iN28.07.18, 21:05h

Sedam godina čekam da se moj dragi razvede, da bude konačno rahat i da me oženi... Ali uvijek se nešto ispriječi!
Čuda se rijetko dešavaju, a on već sada govori o svojim natrulim crijevima, pa će, umjesto na bijelom konju, jednog dana doći u invalidskim kolicima, jer od starosti više neće moći da hoda

 

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme. U redovima koji slijede odgovara čitateljki magazina Azra, koja joj je povjerila svoju muku...

 

Redovno čitam Vaše kolumne i često se sažalim nad ljudima koji Vam pišu, jer Vaš jezik je britak, a tim ljudima treba pomoć i riječi utjehe. Ustvari, sažalijevam se nad samom sobom i pišem Vam upravo iz razloga jer potajno želim da me posiječete tamo gdje me najviše boli. 


Nadam se da ćete svojim riječima ubiti ovo moje napaćeno srce, pa ću ili umrijeti ili ozdraviti. Treće opcije nemam.


Naime, već sedam godina čekam da se moj dragi razvede i da me oženi.  Ja nisam udata, imam 44, a on 54 godine. On je za to da nas dvoje živimo zajedno, ali uvijek se nešto ispriječi, baš kada se dogovorimo da krenemo zajedničkim putem. Ili mu se sin oženi, ili mu  majka umre, ili žena treba kičmu da operiše, ili treba da se desi smak svijeta. 


Skoro sam mu dala ultimatum: ili ja ili njegova žena. Plače i moli me da sačekam još samo nekoliko mjeseci, jer i drugi sin treba da se oženi, a on će tada biti rahat. Ja sam odredila datum, a kako se vrijeme bliži, sve mi se čini da on neće mrdnuti prstom, a ja ne mogu bez njega i pogazit ću samu sebe.


Sa zebnjom očekujem Vaše riječi. Unaprijed hvala!


ODGOVOR PSIHOTERAPEUTA:


U svojoj petnaestogodišnjoj psihoterapijskoj praksi vidjela sam mnogo unakaženih lica od grčevitog plača. Vidjela sam depresivne djevojke, koje su bile na rubu očaja i čula priče u kojima je glavni lik lijepa, pametna i mlada žena koja zaglavi s oženjenim muškarcem. U početku joj se on čini kao zabava. Misli, neka ga dok ne naiđe neko ko joj stvarno odgovara, ali taj neko ne nailazi i ona se zavlači dublje u odnos koji nema čak ni sadašnjost.


Iz bezazlenog usputnog seksa, veza prerasta u nešto više i dublje, a on ponekad i prespava u njenom stanu. Sada već i neke njene prijateljice znaju za njega. Često joj govori da je voli, da je rijetka žena kojoj on može reći sve svoje tajne, a ona se pretvara da je moderna žena i sluša njegove priče o tome kako ga muče hemoroidi i kako ne može da spava. On, naravno, o tome može razgovarati samo s njom. 


Prolazi još jedna godina, za njih već zna pola grada, a zna i njegova žena, koja ništa ne čini. Čak ni ona neće da se razvede. Ženi govori ono što ona (ljubavnica) svakako ne zna, a to je da su to samo priče, jer ljudi vole da ogovaraju tuđe živote. Onda prođe još jedna godina i ona (ljubavnica) u bijesu piše poruke njegovoj ženi, a na njih nikad ne dobije odgovor. On njoj o tome ništa ne priča. 


Prođe još jedna godina i sada ona dobija poruke od njegove žene. Piše da je kurva i nemoralna kradljivica muževa. Kaže joj da sebi nađete nekoga ko je spram nje, a da njenog muža ostavi na miru. Naravno, ona ne može da ga ostavi, jer voli ga i čeka da se razvede. Obećao je da hoće jednog dana. 


A ona (ljubavnica), baš kao i Camilla Parker, čeka svoga ljubavnika decenijama sve dok, kao i princu Čarlsu od Velsa ne umre žena, pa da se može udati za svoga princa. 


Ali, ovakva čuda se rijetko dešavaju, a on već sada govori o svojim natrulim crijevima, pa će, umjesto na bijelom konju, jednog dana doći u invalidskim kolicima, jer od starosti više neće moći da hoda. A ona će mu mijenjati pelene. Ili će, kad se okrene, vidjeti da su prošle godine, shvatiti da je protraćila vrijeme, nije se udala, nije rodila djecu i nije se ostvarila onako kako je htjela, jer, čekala je da se razvede. Jer je bila savremenih shvatanja. Jer joj nije smetalo to što je oženjen.
 

Čula sam mnogo sličnih scenarija, ali još nikada nisam čula sretan kraj, a to je da je on ostavio ženu i oženio svoju ljubavnicu. Čak je to potvrdila i statistika.


Mislim da to znaju sve ljubavnice, ali, ako ste već ljubavnica i postavljate granice, a dobro je da ih postavljate, onda se pridržavajte svojih riječi. Moje riječi nemaju značaja, kao one koje izgovorite Vi! Makar jednom u životu budite dosljedni sebi i otiđite iz veze koja nema nikakvu perspektivu. Izgubili ste sedam godina u ništa, ali nemojte dozvoliti da izgubite još toliko. Još samo jedna godina je pregolema, ako ode u ništa, a otići će ukoliko ne budete sami poštovali svoje granice.


Vi ste još mladi i nemojte dozvoliti da Vam u čekanju prođu Vaše najbolje godine, jer, u ovom slučaju, sasvim je sigurno da čekate Godoa.

 

Ostale savjete psihoterapeutkinje Vahide Djedović možete čitati OVDJE.

 

(Azra/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto: Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook