Policiji trebalo tri mjeseca da im uđe u trag

Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM: Sarajlija i Brčkanka pljačku isplanirali do najsitnijih detalja

Hronika27.07.18, 20:57h

Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM: Sarajlija i Brčkanka pljačku isplanirali do najsitnijih detalja
Interesantno je da su istražitelji čak uspjeli pronaći ukradeni novac, i to do posljednje marke, koji je vraćen Nizami

 

Osnovi sud u Brčkom potvrdio je optužnicu tamošnjeg tužilaštva protiv Elvedina Bavtijarija (29) iz Sarajeva i Admire Mešanović (34) iz Brčkog, koji se terete da su 1. aprila iz kuće proročice Nizame al Raise u brčanskom naselju Cerik ukrali 228.300 KM i 250 eura.

 

Bavtijari i Mešanović prethodno su skovali plan te su pljačku isplanirali do najsitnijih detalja, piše Avaz.ba. Oni su se s bijelim Audijem dovezli pred nekadašnji salon namještaja koji je Nizama preuredila u luksuzni stambeno-poslovni prostor. Bavtijari je razbio staklo na vratima prostorije u kojoj su se nalazili pretinci, a u kojima je proročica čuvala novac. Za to vrijeme Mešanović je imala ulogu da bude ispred objekta i pažljivo gleda da neko ne naiđe.

 

Kada su uzeli plijen, zajedno su vozilom pobjegli u pravcu Tuzle. Brčanski istražitelji, u saradnji s kolegama iz drugih kantona, pokrenuli su veliku istragu koja je trajala više od tri mjeseca. To je, na koncu, rezultiralo rasvjetljavanjem spektakularne pljačke i identifikacijom lopova. Interesantno je da su istražitelji čak uspjeli pronaći ukradeni novac, i to do posljednje marke, koji je vraćen Nizami.

 

Isprva se špekuliralo da je plijen bio mnogo veći, tačnije 850.000 KM. Kako piše Avaz, Nizama je bogatstvo stekla proricanjem sudbine i navodnim liječenjem. Ona je, između ostalog, reklamirala nadnaravne sposobnosti gostujući u emisijama koje su u ponoćnim terminima emitirale lokalne televizije, sve dok to Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije zabranila.

 

Prema pisanju Avaza, interesantno je da je u prijavi koju je Nizama podnijela policiji neposredno nakon krađe stajalo da su joj, osim novca, ukradeni zlato i dokumenti. Međutim, opsežna istraga, a kasnije i optužnica, pokazala je da, ipak, nedostaje samo novac.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook