nakon sramotnog istupa vjerice radete

Ahmetović u otvorenom pismu: Sramota je da državni parlament šuti, ako ovo dozvolite i prešutite, onda...

Front24.07.18, 20:36h

Ahmetović u otvorenom pismu: Sramota je da državni parlament šuti, ako ovo dozvolite  i prešutite, onda...
Ahmetović navodi da njen komentar o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" za razliku od svih ostalih, ne bi mogao nazvati ni monstruoznim

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo rukovodstvu tog doma, navodeći da im se obraća kao poslanik Predstavničkog doma PSBiH iz Srebrenice, povodom njihovog ćutanja na izjave Vjerice Radete, poslanice i potpredsjednice Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije. 

 

Ahmetović navodi da njen komentar o smrti Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" za razliku od svih ostalih, ne bi mogao nazvati ni monstruoznim. 

 

- Ironija kojom je opisala smrt žene, majke, borca, koja se borila samo za istinu i pravdu o zločinima i genocidu u Podrinju i težinu pitanja: "ko će je sahraniti? Muž ili sinovi?" teško je i okvalifikovati, osim kao uvredu za sve majke koje su dočekale da sahrane sinove i muža u protekom ratu, agresiji na BiH. Ne samo za Podrinje, Udruženje "Majke Srebrenice", srebreničke žrtve, već za sve Bosance i Hercegovce, nebitno kojoj vjeri i naciji pripadaju – navodi Ahmetović u pismu. 

 

Dodaje kako je sramota da rukovodstvo državnog parlamenta šuti, „skoro kolika je sramota da se vrijeđa javno Hatidža Mehmedović, ona majka i udovica za koju je Radeta znala da je oba sina i Azmira i Almira i muža Abdulaha, sahranila u Potočarima“. 

 

- Od Vas, kao poslanik iz Podrinja, iz Srebrenice, tražim da prekinete svaki vid saradnje sa Skupštinom Srbije, sve dok se neko ne izvini za ovo, još jedno u nizu "slučajnih" incidenata zvaničnika Republike Srbije, barem simbolično - navodi Ahmetović. 

 

U otvorenom pismu, Ahmetović kaže da "dozvolite li Vi, da ovo ostane samo 'privatno mišljenje' jednog od funkcionera Srbije, privatni tvit, onda ćete prećutno dozvoliti sve ono što već godinama trpimo: ponižavanja, uvrede, negiranje genocida" . 

 

Znate li Vi, dodaje on, ako je već Radeta "nesvjesna", da je Hatidža Mehmedović dočekala mirno, dostojanstveno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te mu svojim rukama stavila "srebrenički cvijet" na rever? Da su majke ostale bez skoro cijelih porodica, ne samo užeg kruga: djece i supruga? Da su umrle bez potomaka? Same? 

 

- Ako prešutite i ovo, nakon svih dosadašnjih ispada srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, svakodnevnih višesatnih govora presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i mnogih drugih koji "žive" u političkom životu naših susjeda na račun "ratnih zasluga"(svi su oni u Skupštini ili Vladi Srbije), nijemi i gluhi na "Ćirilicu" od 10. jula ove godine gdje su Srebreničane još jednom vrijeđali Vinko Pandurević, Vojislav Šešelj i Tomo Kovač, poslat ćete poruku da ne štitite nikako ni BiH, ni žrtve koje su pale za ovu državu – navodi Ahmetović u otvorenom pismu članovima Kolegija Predstavničkog doma PSBiH. 

 

Zastupnica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije Vjerica Radeta je vijest o smrti predsjednice Udruženja 'Majke Srebrenice' Hatidže Mehmedović na svom Twitteru prokomentirala riječima da je umrla Hatidža Mehmedović 'iz udruženja biznismenki Srebrenice“. Također je napisala i „Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi“.  

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook