Predstavljanje finalnog programa

Festival kulture 'Slovo Gorčina' od 27. do 29. jula u Stocu

Kultura24.07.18, 13:58h

Festival kulture 'Slovo Gorčina' od 27. do 29. jula u Stocu
Prvi put nakon 1991. godine programi festivala održavat će se unutar srednjovjekovnog grada Vidoškog u Stocu

 

Festival kulture "Slovo Gorčina" održavat će se od 27. do 29. jula u Stocu, saopćili su u utorak organizatori.   

 

Tim povodom u srijedu, 25. jula, s počekom u 11 sati u mostarskom Centru za kulturu bit će upriličena konferencija za novinare na kojoj će biti prezentiran finalni program ovogodišnjeg festivala. 

 

Na konferenciji će sudjelovati Nenad Rizvanović, umjetnički savjetnik festivala, Edim Šator i Adnan Žetica, članovi Upravnog odbora i Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Slovo Gorčina". 

 

Cilj organizatora "Slovo Gorčina" jeste održavanja kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine. Na ovaj način, "Slovo Gorčina" nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: " …Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…". 

 

Inače, prvi put nakon 1991. godine programi festivala održavat će se unutar srednjovjekovnog grada Vidoškog u Stocu.

 

slovo-gorcina-2018

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook