Predsjednik RS za uvodno izlaganje imat će 60 minuta

Posebna sjednica NSRS o Dodikovom zahtjevu u vezi sa Srebrenicom zakazana za 14. august

Front23.07.18, 16:30h

Posebna sjednica NSRS o Dodikovom zahtjevu u vezi sa Srebrenicom zakazana za 14. august
Opozicija je tražila da se prvo izjasni Vlada o ovom pitanju pa da se tek nakon toga zakazuje datum. Iz opozicije pojašnjavaju da ne bježe od ove teme, ali su tražili da se svi materijali dostave poslanicima i da se tadašnji akteri pojave na sjednici

 

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10.do 19. jula 1995. godine biće održana 14. avgusta u 10 časova, odlučeno je danas na Kolegijumu Narodne skupštine.

 

Posebna sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika koji će se obratiti na sjednici uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta, javlja reporter ATV-a.

 

Kolegijum je utvrdio Prijedlog dnevnog reda 29. posebne sjednice:

 

1. Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

 

Kolegijum je odlučio da na 29. posebnu sjednicu pozove bivšeg premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića i člana Komisije Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji bi takođe trebalo da se obrate poslanicima kao direktni akteri događanja.
 

Opozicija je tražila da se prvo izjasni Vlada o ovom pitanju pa da se tek nakon toga zakazuje datum. Iz opozicije pojašnjavaju da ne bježe od ove teme, ali su tražili da se svi materijali dostave poslanicima i da se tadašnji akteri pojave na sjednici.

 

Šef poslaničkog Kluba koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Admir Čavka bio je protiv zakazivanja ove sjednice.

 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je pitanje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine isključivo u nadležnosti Vlade Republike Srpske, koja je formirala Komisiju i usvojila Izvještaj.

 

Povod za održavanje sjednice je obraćanje Udruženja "Majke Srebrenice" njemačkom pravosuđu, kojem je predat spisak o 22.000 ljudi.

 

Dodik je izjavio ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

 

On je tada izjavio da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji 'federalna javnost smatra relevantnim'.

 

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700", rekao je Dodik.

 

 

(ATV, DEPO PORTAL, VLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook