JAVNA AKCIJA "SAČUVAJ FILMSKO BLAGO BiH"

Pazi, gleda se: povijest grada Tuzle na filmskom platnu

Kultura23.07.18, 10:05h

 Pazi, gleda se: povijest grada Tuzle na filmskom platnu
U okviru javne akcije „Sačuvaj fimsko blago BiH“, Filmski centar Sarajevo započinje ciklus prikazivanja filmova iz povijesti bosansko-hercegovačke kinematografije. Tako će, zajedno sa Udruženjem dramskih umjetnika „Kaleidoskop“ i Centrom za kulturu, u Tuzli u periodu od 27 do 29 . jula biti organizirano prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova koji su snimani ili se bave ovim gradom.

 

Zanimljiv i nesvakidašnji kulturni događaj događati se krajem ove sedmice u Tuzli.

 

U okviru javne akcije „Sačuvaj fimsko blago BiH“,  Filmski centar Sarajevo započinje ciklus prikazivanja filmova iz povijesti bosansko-hercegovačke kinematografije. Tako će, zajedno sa Udruženjem dramskih umjetnika „Kaleidoskop“ i Centrom za kulturu, u Tuzli u periodu od 27 do 29 . jula biti organizirano prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova koji su snimani ili se bave ovim gradom.


Tako će prvu  noć ove manifestacije u Ateljeu „Ismeta Mujezinovića“ biti prikazan kultni igrani film „Konjuh planinom“ (1966) u režiji Fadila Hadžića i po scenariju Meše Selimovića.
Drugu noć će biti prikazan film „So“ (1973) za koji je scenario potpisao drugi veliki tuzlanski pisac Derviš Sušić, dok je reditelj filma Gojko Šipovac.


Završna noć je posvećena dokumentarcima koji se bave Tuzlom. Tu noć se prikazuje remek djelo dokumentarnog filma „Bijeli ugriz“ (1956) Tome Janjića, koji se bavi dramatičnim propadanjem Tuzle u tome periodu ali i naporima da se ta nepogoda zaustavi. 


„So gradi, so razgrađuje“ (1975) S  i „Kameno more“ (1978) reditelja Suada Mrkonjića  također se bave problemom propadanje tla usljed slanih pomjeranja  podzemnih naslaga na ovome područuju ali i izgradnjom Tuzle i njenim razvojom ka jednom modernom industrijskom i kulturnom centru regije.

 

Ulaz sa kompletan program je besplatan.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook