Infekcije opasne po život

Trokut smrti na licu: Dio na koji mnogi ne obraćaju pažnju

Lifestyle21.07.18, 20:39h

Trokut smrti na licu: Dio na koji mnogi ne obraćaju pažnju
To područje je vrlo osjetljivo na opasne baktrijske infekcije koje se brzo šire, a kako je prepuno krvnih žilica direktno povezanih s mozgom, takve infekcije mogu biti opasne po život

 

Liječnici upozoravaju na tzv. trokut smrti na licu - područje koje je vrlo osjetljivo i na kojemu ne bi smjeli istiskivati bubuljice niti čupati dlačice.

 

Radi se o području od središta između obrva pa do kraja usana (lijevo i desno). Područje obuhvaća gornju usnicu, područje između usana i nosa, nos te dio čela koji se nalazi iznad korijena nosa.

 

Taj dio lica je prepun krivih žilica koje su povezane direktno s mozgom i ako se stvori bilo kakva infekcija i uđe u krvotok, do mozga dođe vrlo brzo.

 

trokut-smrti-lice

 

Novo upozorenje uslijedilo je nakon slučaja žene koja je istiskivala ono za što je vjerovala da je bubuljica i time si je samo zakomplicirala život. Zapravo je imala celulitis - bakterijsku infekciju koja se širi kožom i potkožnim tkivom, a može zahvatiti limfne žile te ući u krvotok.

 

Kada jednom uđe u krvotok, širi se cijelim tijelom, a kada nastane na licu lako može doći do mozga. Ponekad se dogodi da celulitis izazove odumiranje tkiva, prenosi healthline.com.

 

Katie Wright nije to bilo niti na kraj pameti dok je istiskivala ono što je izgledalo kao bubuljica kod obrve. U roku od sat vremena lice joj je postalo natečeno i bolno. Potražila je pomoć liječnika i ispostavilo se da to nije bila bubuljica već teška infekcija koja može biti smrtonosna ako se lijek ne primi na vrijeme.

 

- Otišla sam u hitnu i rekli su mi da imam teški oblik celulitisa izazvanog stafilokokom koji štetu radi duboko u staničnom tkivu. Budući da se nalazio na mojem licu, postojao je veliki rizik da mi se proširi na mozak ili na oči, što rezultiralo sljepoćom - ispričala je Katie.

 

Uzrok infekcije u njenom slučaju je vjerovatno prljava šminka koja se nalazila na području trokuta smrti na licu.

 

Infekcije su teške i čak smrtonosne

 

Kada su infekcije u pitanju, liječnici posebnu pažnju posvećuju onima koje se pojave na tom dijelu lica jer mogu postati vrlo teške pa i smrtonosne.

 

- Trokut smrti je zapravo kolokvijalni naziv za područje lica koje obuhvaća područje nosa i uglova usana. To područje je povezano krvnim žilama za dijelove lubanje gdje se infekciju mogu brzo širiti i postati ozbiljan problem - objasnio je dr. Amesh A. Adalja, certificirani stručnjak za zarazne bolesti u Johns Hopkins centru za zdravstvenu sigurnost u Pennsylvaniji u SAD-u.

 

Dodao je da, kada se koža na tom području ošteti, bakterije mogu ući u tijelo.

 

Također, direktno ispod nosa i usana nalaze se četiri glavna kranijalna živca koja su zadužena za kontrolu funkcije očiju i područja oko njih. Ovisno o tome koji od tih živaca je zahvaćen infekcijom, može doći do paralize nekih dijelova lica, uključujući kapke i usne te do oštećenja motoričkih funkcija. U težim slučajevima dolazi do gubitka vida.

 

Infekcija može potaknuti i stvaranje tromboze kavernoznog sinusa (u sinusnoj šupljini) koja pak ponekad rezultira nastankom krvnih ugrušaka, a u takvom slučaju je rizik od moždanog udara i smrti veći.

 

Infekcija se liječi antibioticima.

 

Ne istiskujte bubuljice i ne čupajte dlake iz nosa

 

Naše lice je prepuno bakterija, no koža je ta koja nas štiti da ne prodru dublje u tijelo. Međutim, ako kožu oštetite, recimo istiskivanjem bubuljica, tada bakterijama otvarate put i riskirate ozbiljne komplikacije.

 

Dr. Mohamed A. Jalloh, docent kliničkih nauka na Univerzitetu Touro California College of Pharmacy, upozorava da bubuljica i infekcija mogu izgledati identično te savjetuje da se po licu ništa ne dira, posebno da se ne istiskuje.

 

Također, kaže da, ukoliko primijetite duboku udubinu ili cistu ispod kože lica na području trokuta smrti, da obvezno posjetite liječnika. U najboljem slučaju može se raditi o benignoj tvorbi koja će se osušiti i nestati, a u najgorem može biti riječ o teškoj infekciji koja zahtijeva hitno liječenje.

 

Infekcija se može spriječiti boljom higijenom te izbjegavanjem kopanja nosa, čupanja dlačica iz nosa, istiskivanja bubuljica te korištenjem sterilne tehnike kod bušenja nosa. Također, valja izbjegavati stalno diranje lica rukama i redovno prati četkice kojima se šminka nanosi na lice.

 

Nos čistite maramicama, a ranice koje se pojave na licu - hidrogen peroksidom.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook