OTKAKO JE ZAKON STUPIO NA SNAGU, JOŠ JE GORE

Spremaju se veliki protesti u Sarajevu: Ako se ne spriječi ilegalna prodaja oko pijaca, sve će eskalirati!

Hronika20.07.18, 14:11h

Spremaju se veliki protesti u Sarajevu: Ako se ne spriječi ilegalna prodaja oko pijaca, sve će eskalirati!
Terović naglašava da osam mjeseci nakon primjene tog Zakona ta prodaja je prisutnija nego što je bila ranije odnosno prije donošenja samog Zakona

 

 

Radnici preduzeća "Tržnice - pijace" Sarajevo organizirat će uskoro proteste ukoliko se ne spriječi ilegalna prodaja oko pijaca - najavljeno je iz tog preduzeća.

 

- Ovih dana trgovci su najavili proteste, najavili su da će izaći na ulice i sami se izboriti za svoja prava obzirom da nadležne ispekcije ne rade ništa na uklanjanju ilegalnih prodavača. Tako da se bojim da bi to moglo u narednom periodu eskalirati u jedan veći problem - kazao je Feni direktor KJKP "Tržnice-pijace" Sarajevo Jasmin Terović.

 

On je podsjetio da je 26. decembra 2017. godine stupio na snagu Zakon o unutrašnjoj trgovini te da su svi ljudi koji se bave prodajom na pijacama bili dužni da se registriraju u skladu sa tim Zakonom i dobili 60 dana za prilagođavanje po tom zakonu.

 

- Svi zakupci pijaca kojima upravlja preduzeće "Tržnice-pijace" su se uspješno registrirali, preuzeli plaćanje svojih obaveza prema državi i doprinose i zdravstveno osiguranje, porez na dohodak u paušalnom iznosu - kazao je Terović dodajuću da su u tom periodu data čvrsta obećanja od nadležnih organa da će potpuno nestati ilegalna prodaja oko poslovnih jedinica ovog preduzeća odnosno da se neće dozvoliti da bilo ko ko nije registiran prodaje bilo kakvu vrstu robe na javnim porvšinama, trotorima.

 

Terović naglašava da osam mjeseci nakon primjene tog Zakona ta prodaja je prisutnija nego što je bila ranije odnosno prije donošenja samog Zakona.

 

Naglasio je kako se  KJKP "Tržnice-pijace" obraćalo nadležnim ispekcijama, ali da na terenu nema vidljivih rezultata.

 

- U nekoliko navrata smo se obraćali i Vladi Kantona Sarajevo i nadležnim inspekcijama, međutim rezultat na terenu je potpuno drugačiji i svaki dan je sve više ilegalnih prodavača - upozorava Terović.

 

Dodao je da iz ovog preduzeća stalno pišu dopise prema nadležnim inspekcijama, ali im inspekcije dostave informaciju koja je više statistički podatak, koliko su izdali prekšajnih naloga.

 

- To nama u ovom trenutku ne znači ništa. Stanje na terenu je potpuno drugačije i ja pozivam nadležne inspekcije da počnu raditi svoj posao - poručio je Terović, dodavši kako je kao direktor preduzeća spreman da im pomogne u tome.

 

Podsjeća da su zakupci najavljivali proteste i prije dva mjeseca, ali su se nadali da će taj problem biti riješen.

 

- Bojim se da će eskalirati neki veći problem, da može doći do fizičkog obračuna, jer smo neki dan bili svjedoci svađe između zakupaca koji rade legalno i ilegalnih prodavača - kazao je Terović.

 

On je pohvalio predstavnike MUP-a KS koji korektno rade svoj posao i pomažu koliko mogu.

 

Iz ovog preduzeća pozivaju građane da se opredijele da kupuju na pijacama ispravne i sigurne proizvode, a ne robu higijski neispravnu i robu bez porijekla kod ilegalnih prodavača.

 

Terović napominje da je preduzeće poduzelo sve da pomogne zakupcima, obezbijeđeni su jeftiniji magacinski prostori, sniženje stolova zakupa, zakupa rezervacija.

 

- Sa saradnicima sam prije nekoliko dana obišao ileglane prodavače i pozvao ih da da se registraju. Putem Ministarstva za socijalna pitanja i Službe zavoda za zapošljavanje raspisan je javni poziv gdje će svi oni koji se prijave na taj poziv ostvariti pomoć u iznosu od 200 KM na mjesečnom nivou u trajanju od godinu dana kako bi plaćali svoje doprinose - kazao je Terović.

 

Naglasio je kako se što prije mora naći model kako riješiti ilegalnu prodaju, jer ovaj problem može eskalirati.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook