FOTO/ Jeftinije od M-16, ali i lakše za upotrebu

Oružane snage Egipta nabavljaju oružje od firme iz Goražda: Ovo je prva domaća puška

Biznis Klub20.07.18, 08:02h

Oružane snage Egipta nabavljaju oružje od firme iz Goražda: Ovo je prva domaća puška
Prednost ovih pušaka je što su mnoge komponente kompatibilne s modernim NATO-ovim puškama M-16 i M-4. To su već ranije pokazala i testiranja u Norveškoj. Jedna od prednosti je i njihova cijena. Jeftinije su od M-16, ali i mnoge lakše za upotrebu

 

Prva domaća bh. puška, napravljena u šest modela, koju je prošle godine proizvela goraždanska kompanija „AC Unity“, trebala bi uskoro biti isporučena oružanim snagama Egipta i pripadnicima tamošnje specijalne policije, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“. 

 

Dobile NATO kod

 

 

Puške su prošle godine uspješno prošle sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobile NATO kod kako bi se mogle izvoziti na strano tržište. Upravo je Egipat među prvima pokazao interesiranje za bh. vojno naoružanje.

 

Procedura izvoza je dogovorena i pitanje je vremena kada će biti potpisan ugovor o isporuci. Vrijednost ugovora za sada je poslovna tajna.

 

Prema nezvaničnim informacijama, za isporuku je spremna puška AC Alfa SMG 6 s optičkim nišanom, koja s punim šaržerom teži svega 2,32 kilograma. Upravo je ona predviđena za policijske snage i specijalne vojne jedinice.

 

Prednost ovih pušaka je što su mnoge komponente kompatibilne s modernim NATO-ovim puškama M-16 i M-4. To su već ranije pokazala i testiranja u Norveškoj. Jedna od prednosti je i njihova cijena. Jeftinije su od M-16, ali i mnogo lakše za upotrebu.

 

Kontrola gužvi

 

Nadalje, tu su puške AC Alfa SMG 1 i AC Alfa SMG 2. Također, jedna od proizvedenih linija je AC DL 44 A1. Ta puška predviđena je za kontrolu velikih gužvi i demonstracija, a njena je prednost što je opremljena dimnom granatom. Firma „AC Unity“ proizvela je i pištolj, koji spada u paket usluga namijenjenih za izvoz.

 

„Binas“ već izvozi opremu 

 

Bugojanski „Binas“ je među kompanijama koje odavno izvoze oružje u Egipat. Ta firma lani je izvela robe vrijedne oko dva miliona KM. I podaci Vanjskotrgovinske komore pokazuju da je Egipat, nakon Saudijske Arabije, druga država koja daje najviše novca za oružje i vojnu opremu proizvedenu u BiH. 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook