Smanjen kapital kompanije

Fabrika duhana Sarajevo 'opozvala' vlastite dionice vrijedne desetak miliona KM

Biznis Klub19.07.18, 16:57h

Fabrika duhana Sarajevo 'opozvala' vlastite dionice vrijedne desetak miliona KM
FDS je počeo kupovati vlastite dionice krajem prošle godine i na to je potrošio više miliona KM. Kupac se najprije pojavljivao preko skrbničkog računa, da bi se naknadno otkrilo da se iza tog računa krije sam FDS

 

Fabrika duhana Sarajevo saopštila je da je „opozvala“ vlastite dionice čime je smanjen kapital ove kompanije.

 

– Smanjenje kapitala opozivom vlastitih dionica emitenta FABRIKA DUHANA SARAJEVO DD SARAJEVO (simbol FDSSR); osnovni kapital navedenog emitenta podijeljen je na 1.165.821 dionicu, nominalne vrijednosti 100 KM – navodi se u kratkom obavještenju FDS-a koje je danas objavljen na stranici Sarajevske berze.

 

Ne navodi se razlog zbog čega je došlo do opoziva ovih dionica.

 

Prije „opoziva“ kapital FDS-a se sastojao od ukupno 1.281.712 dionice, dok je sam FDS imao oko 9 posto vlastitih dionica. Najveći dioničar bio je CID Adriatic Investments GmbH sa 78,7 posto dionica.

 

Smanjenjem ukupnog broja dionica, udio CID Adriatic Investments GmbH je skočio na 86,54 posto.

 

Inače, FDS je počeo kupovati vlastite dionice krajem prošle godine i na to je potrošio više miliona KM. Kupac se najprije pojavljivao preko skrbničkog računa, da bi se naknadno otkrilo da se iza tog računa krije sam FDS.

 

S obzirom da je FDS došao do oko 115 hiljada vlastitih dionica, a da se cijena kretala od 80 do 100 KM po dionici, ispada da su ove dionice plaćene desetak miliona maraka.

 

Njihova trenutna tržišna vrijednost je oko 11,5 miliona KM, jer je tržišna vrijednosti dionice trenutno 100 KM.

 

Podsjetimo da je FDS početkom ove godine donio odluku o osnivanju nove kompanije, FDS doo kako bi na nju bio prenesen duhanski biznis.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook