foto/ useljeni pacijenti i uposlenici

Nova Klinika za hematologiju KCUS - bolji uslovi i savremeni tretman: Doznajte šta sve sada sadrži

Hronika13.07.18, 15:33h

Nova Klinika za hematologiju KCUS - bolji uslovi i savremeni tretman: Doznajte šta sve sada sadrži
Nova Klinika za hematologiju nalazi se na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka. Projektom je bila predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara

 

Nakon što je krajem maja ove godine svečano otvorena Klinika za hematologiju KCUS, u nju su se nedavno uselili uposlenici i pacijenti. Zahvaljujući ovom projektu obezbijeđeni su bolji uslovi rada za ljekare i medicinsko osoblje, te se izrazito poboljšali uslovi liječenja i boravka hematoloških pacijenata. Moguće da je ovo najljepši prostor za ovu vrstu pacijenata u cijeloj regiji - navode sa KCUS-a. 

 

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sebija Izetbegović izjavila je: Želimo da pokažemo poštovanje prema našim pacijentima, ali i prema uposlenicima. Zbog toga smo zamolili pacijenticu Seidu Suljić da skupa sa gđom. Eminom Erdogan i Omerom Farukom Almici, direktorom TIKE za BiH otvori odjel. 

 

Nova Klinika za hematologiju nalazi se na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka. Projektom je bila predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara.

 

Klinika ima sterilni odjel sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Sterilni odjel, koji je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U Sterilni odjel je strogo kontrolisan kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu biće smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži.

 

hematologija-koletiv

 

Prema riječima šefice Klinike za hematologiju, prof. dr. Alme Sofo, zahvalni su  menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja problema  Klinike: „U novom prostoru primjenjivaće se najsavremeniji tretmani hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjeriće se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja".

 

Ističe da su u ovoj godini planirane 24 autologne transplantacije, ali da će taj broj sigurno biti veći, jer u KCUS dolaze i pacijenti iz drugih kantona. Dodala je da se u okviru kontinuiranog programa edukacija redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS.

 

Dženana Kapo, glavna sestra Klinike za hematologiju 13 godina radi u ovoj bolnici i ističe da su ranije uslovi bili teški.

 

„ Radili smo u nehumanim, bolje rečeno užasnim uslovima. Zgrada je bila stara, žohari su hodali po krevetima i osjetila se vlaga. Madraci na kojima su ležali pacijenti bili su krvavi. Niko nije vodio računa o ovoj Klinici. Niko nas nikada nije obišao, tadašnja čak ni direktorica discipline. Prof. dr. Izetbegović prilikom prve posjete našoj Klinici obećala da ćemo dobiti novu Kliniku. To se desilo vrlo brzo. Hvala joj, jer da nije bilo nje, još bi boravili u starom prostoru“, navela je Kapo.

 

Pacijent Nedžad Zvizdić  iz Sarajeva, od 1996. godine je pacijent Klinike za hematologiju.

 

„Bez karikiranja i podilaženja bilo kome, ovdje je fenomenalno. Imam samo riječi pohvale. KCUS je iskoračio najmanje 150 godina unaprijed. Za mene je ovo veliko i prijatno iznenađenje“, poručio je Zvizdić.

 

Prof.dr. Sebija Izetbegović  smatra da KCUS pokazuje kako ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate.



"Za manje od dvije i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, popravljamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS, popravili smo plate. Nastavljamo raditi kako smo i počeli. Naš rad i naši rezultati trebalo bi da budu pokazatelj kako se postiže uspjeh i napredak. Trebalo bi da „naš recept“ primjene svi, tada bi naša zemlja procvjetala. Puno truda, rada, pojedinačnog i timskog, transparentnost, funkcionalnost, striktna borba protiv svih zloupotreba i korupcije i rezultat neće izostati“, rekla je Izetbegović - navodi se u saopćenju sa KCUS-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

                                                                                                                                                                                 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook