FOTO/ NASTAVLJA SE BURA OKO GRADNJE PARKINGA NA MARIJIN DVORU

Iz Općine Centar tvrde: Sproveli smo anketu, imamo saglasnost! Stanari odgovaraju: Nas niko nije pitao, ne damo park!

Hronika13.07.18, 13:18h

Iz Općine Centar tvrde: Sproveli smo anketu, imamo saglasnost! Stanari odgovaraju: Nas niko nije pitao, ne damo park!
Gradnja garaže bi, osim što bi materijalno i nedopustivo intervenirala na razini organizacije prostora, potpuno narušila okruženje i poremetila svakodnevni život stanovništva - kategorički ističu stanari nakon jučerašnjeg sastanka, vjerujući da će njihovi stavovi 19. jula, na sjednici Općinskog vijeća biti razmotreni i prihvaćeni

 


Više stotina Sarajlija, stanara MZ Crni Vrh (Marijin Dvor), okupilo se juče u parku između ulica Franca Lehara i Kranjčevićeva, kako bi još jednom izrazili negodovanje zbog usvajanja regulacionog plana Općine Centar kojim se upravo na ovom prostoru predviđa izgradnju velike podzemne garaže. Građani su tražili da se ovaj problem hitno uvrsti u dnevni red sjednice Općinskog vijeća, koja se treba održati 19. jula ove godine.


Naime, prije sedam dana, po ovom pitanju je održana i javna rasprava, na kojoj su stanari ovog naselja također izrazili svoje negodovanje, tvrdeći da će se gradnjom podzemne garaže uništiti dragocjena zelena površina između zgrada, tačnije veliki park koji se na ovom prostoru nalazi više od 50 godina.


- Upravo na ovoj zelenoj površini ima stabala starih više od 50 godina. Čak i u ratu smo ih sačuvali, samo je jedno drvo posječeno - poručuju stanari.


Oni smatraju potpuno besmislenim gradnju još jedne podzemne garaže na prostoru u čijoj neposrednoj bilizni već ima pet velikih i neiskorištenih garaža: SCC, Alta, BH Telecom, Importane i Avazov toranj, o čemu je DEPO Portal pisao ranije, a možete čitati u teksu OVDJE.

 

park-kranjceviceva-2


Na jučerašnji skup stanara bili su pozvani vijećnici Općine Centar, kao i načelnik Nedžad Ajnadžić, no pojavio se samo jedan vijećnik - Denis Challanger (nekadašnji član DF-a, sada SDP-a).


Nakon što je saslušao izlaganja stanara, Challanger je potvrdio da će zajedno sa još šest vijećnika glasati protiv prijedloga o kojem se raspravljalo te pokrenuti inicijativu za promjenu važećeg plana.


U Općini Centar tvrde drugačije...


Općina Centar Sarajevo organizovala je javnu raspravu koja je 5. jula ove godine održana u prostorijama Mjesne zajednice „Marijin Dvor-Crni vrh“ na kojoj su predstavnici Općine i Zavoda za planiranje razvoja KS prezentirali prijedlog izmjena i dopuna regulacionog plana ovog područja, a koji se odnosi na izgradnju dvoetažne podzemne garaže.


Iz Općine navode i da je na ovom skupu bilo prisutno 59 građana, te da je o ovom pitanju već obavljena rasprava sa građanima.


- Regulacioni plan kojim je planirana izgradnja dvoetažne podzemne garaže ispod parka donijelo je Gradsko vijeće Sarajeva 2007. godine. Želimo istaći da je Općina Centar u aprilu organizovala anketiranje stanara ovog lokaliteta, a rezultati su pokazali da preko 90 posto stanovnika podržava izgradnju podzemne garaže, 84 posto je izrazito nezadovoljno trenutnim stanjem parkiranja vozila na ovom području, ali i da žele da se zelena površina očuva - kaže za DEPO Portal Safet Huremović iz press službe Općine Centar.

 
On naglašava i da je iznad podzemne garaže planirana zelena površina sa hortikulturnim i parkovskim sadžajima, kao i dječijim mobilijarom, ali to nije sve...


- Također, umjesto sadašnje centralne saobraćajnice na kojoj se nekontrolisano parkira na desetine vozila, planirana je šetnica uz zabranu pristupa automobilima, tako da će i ta šetnica biti integralni dio parka. Na ovom području iznad nivoa zemlje nije planirana nikakva izgradnja - ističe Huremović.

 

park-marijin-dvor-8


Nije to bila anketa, već obavijest


Komentarišući tvrdnje o anketiranju građana koji su na taj način dali saglasnost za izgradnju podzemne garaže, okupljeni stanari tvrde da nije riječ o pisanoj anketi, već o informaciji o ovom projektu "od vrata do vrata" i usputnom pitanju o saglasnosti, uz opasku da mnogi stanari u tom trenutku nisu bili u svojim stanovima.  


- Iako ovi stanari žive ovdje u kontinuitetu više decenija, nisu se mogli sjetiti da su vidjeli bilo kakav poziv ili da su bilo kako bili uključeni u raspravu o postojećem i važećem projektu kojim je garaža već planirana, što dovodi u pitanje legitimitet važećeg plana. Gradnja garaže bi, osim što bi materijalno i nedopustivo intervenirala na razini organizacije prostora, potpuno narušila okruženje i poremetila svakodnevni život stanovništva - kategorički ističu stanari nakon jučerašnjeg sastanka, vjerujući da će njihovi stavovi 19. jula, na sjednici Općinskog vijeća biti razmotreni i prihvaćeni.       

 

Jer, kako tvrde, ostavit će se pokrov od 50 cm zemlje iznad garaže, i tako zadržati zelena površina, što je sramotno. Svima je jasno da samo 50 cm zemlje nije adekvatna podloga za bilo kakvo veće rastinje, a kamoli drveće.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook