BRŽE, EFIKASNIJE, SIGURNIJE

Nema više nervoze zbog zvanja taxija: Sarajevo Taxi predstavilo novi dispečer centar, ali i novu aplikaciju

Hronika13.07.18, 10:23h

Nema više nervoze zbog zvanja taxija: Sarajevo Taxi predstavilo novi dispečer centar, ali i novu aplikaciju
- Sve smo radili sa domaćim ljudima. Ovo je 100% domaći proizvod. Uradili smo sistem kojim smo uvezali taksi vozače i građane - istakao je Enver Suljagić, predsjednik udruženja Sarajevo Taxi

 

 

Udruženje taxi prijevoznika Sarajevo Taxi, predstavilo je danas svoj novi dispečerski centar iz kojeg je moguće nadzirati preko 1000 taxi vozila u samom gradu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Otvaranju dispečer centra i predstavljanju mojTaxi aplikacije prisustovali su i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, te federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.


- Pomalo sam zatečen cijelim projektom koji su naši taksisti u tišini proveli u posljednih nekoliko godina. Ovakvi potezi zaslužuju podršku od svih nivoa vlasti. Upravo ovakvi potezi i moderne tehnologije doprinose sigurnosti svih onih koji koriste taksi prijevoz. Saradnja između MUP-a FBiH i Sarajevo Taxi-ja do sada je bila na zavidnom nivou, a sada je kroz ovaj projekat i bitno ojačana, a to je u korist građana i svih onih koji posjećuju BiH – kazao je Čampara.


- Ovo je revolucionaran projekat i Grad Sarajevo će i dalje pružati svaku podršku razvoju taksi saobraćaja. Ove novine posebno su važne i za sve veći broj turista koji posjećuje Sarajevo i sigurno će biti zadovoljni uslugama naših taksista koji su i naši ambasadori turizma i prvi se sreću sa gostima Sarajeva – kazao je Skaka.


- Poslije rata nismo tražili pomoć, ali smo počeli razvijati i dizati taksi službu na noge. Godine 1997, a kasnije i 2001. nabavili smo najbolji radio sistem u regionu. U posljednje tri-četiri godine radili smo na razvijanju i poboljšanju usluga, tako da smo na ovim prostorima uradili prvu aplikaciju za pružanje usluga ‘mojTaxi’. Sve smo radili sa domaćim ljudima. Ovo je 100% domaći proizvod. Uradili smo sistem kojim smo uvezali taksi vozače i građane - istakao je Enver Suljagić, predsjednik udruženja Sarajevo Taxi.

 

taxi-centar-2


Prvi u Jugoslaviji uveli radio sistem i taximetar, sada prvi u BiH uvode aplikaciju za taxi poziv


Udruženje taxi prijevoznika je u svojoj istoriji bilo pionir djelatnosti od samog nastanka 1946, godine pa do danas. Prateći trendove razvoja taxi službe u svijetu, Sarajevo Taxi je prva taxi kompanija u regionu koja je uvela taksimetre u vozila, prvi su u Jugoslaviji 1984. godine uveli radio sistem veze kako bi putnici i turisti mogli lako dobiti taxi, a vozila bili efikasnije iskorištena.


Početkom rata, Sarajevo Taxi se stavilo na raspolaganje odbrani države i taxi radio sistem je bio sistem sa kojim su uspostavljeni i prvi radio centri odbrane Sarajeva.


Nakon rata, Sarajevo Taxi se svojim snagama i sredstvima diglo iz pepela, ponovno je uspostavljen radio sistem i 1997. godine je instalirana tada najsavremenija telefonska i radio oprema koja je u to doba bila najsavremenije rješenje za taxi službe koje je postojalo te godine, koja je dodatno modernizirana 2001. godine.


Prateći tradiciju da se prilagođavaju novim tehnologijama i da idu u korak s vremenom, danas Sarajevo Taxi predstavlja novi dispečer centar, koji je proizašao iz projekta razvoja smartphone aplikacije za poziv taxi vozila: mojTaxi.


'mojTaxi': sigurnost za putnike i vozače, efikasniji taxi sistem


Platforma 'mojTaxi' omogućava veću sigurnost taxi vozačima, ali i klijentima koji koriste usluge taxi prijevoznike.


Sve vožnje se nadziru, pa ukoliko je klijent nezadovoljan vožnjom vrlo lako se utvrđuje koji vozač je vozio tog klijenta i gdje se kretao, klijenti vide kretanje vozila po mapi, mnogo je lakše pronaći vozilo u kojem su eventualno klijenti zaboravili stvari, a sve zajedno daje i veću sigurnost taxi vozačima, obzirom da su i sami često mete napada.


Zahvaljujući tehnologiji koja je izgrađena oko mojTaxi aplikacije, na osnovu poziva klijenata i njihovih lokacija, taxi služba može adekvatno odgovoriti povećanim zahtjevima za taxi vozilima u pojedinim dijelovima grada ili čak i pojedinim ulicama u određeno doba dana.
 

Tako, na primjer, radnici u dispečer centru će biti obaviješteni od strane sistema da u vremenskom razdoblju od 07.00h do 07.20h dolazi do većeg broja poziva iz određenog dijela grada, što im pomaže da na vrijeme rasporede vozila kako bi klijenti kraće čekali na potrebna taxi vozila.

 

taxi-centar-1


Partneri projekta BH TELECOM, HUAWEI i MASTERCARD


Partner u projektu je BH Telecom, a u tehnički dio projekta je također uključen Huawei, čija se oprema koristi u taxi vozilima i zahvaljujući kojoj je sada dostupan WIFI internet u svim vozilima Sarajevo Taxi.


Sarajevo Taxi će, u suradnji sa Huawei i BH TELECOM, učestovati i u testiranju nove 4G mreže, obzirom da je  mreža taxi vozila i pokretnih MiFi uređaja u vozilima izvrstan poligon za testiranje novih Huawei 4G routera i BH Telecom mreže.


Kartično plaćanje putem aplikacije


Sarajevo Taxi planira i omogućiti kartično plaćanje kroz aplikaciju u vozilima, što je projekt koji je u toku i koji se realizira u suradnji sa trećim partnerom: Mastercard.


Dostupnost i broj taxi vozila u mojTaxi


Trenutno u mojTaxi sistemu ima 800 vozila na raspolaganju putnicima, u gradovima: Sarajevo, Visoko, Travnik, Kiseljak i Konjic.
U narednom periodu usluga mojTaxi će biti dostupna i u drugim BiH gradovima, pa se do kraja godine očekuje više od 1000 vozila.


mojTaxi je zabilježio preko 25.000 downloada, trenutno ima 12.000 aktivnih korisnika, a mjesečno se obavi oko 20.000 poziva putem aplikacije, bilježeći stalni porast iz mjeseca u mjesec.


mojTaxi aplikacija za hotele i druge ugostiteljske objekte


Sarajevo Taxi će uskoro predstaviti i posebnu aplikaciju namijenjenu hotelima i drugim ugostiteljskim objektima koji imaju potrebu za pozivima taxi vozila za svoje klijente. Aplikacija će olakšati osoblju takvih objekata poziv taxija sa praktičnim rješenjem za njihove goste.


Više informacija o 'mojTaxi' možete saznati i na www.mojtaxi.ba

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook