Kritizirala potez Alijanse

Grabar-Kitarović: Pomalo me razočarao odnos NATO-a prema BiH

Front11.07.18, 15:04h

Grabar-Kitarović: Pomalo me razočarao odnos NATO-a prema BiH
Nakon što je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kazao da Bosna i Hercegovina još nije spremna da bude na dnevnom redu za aktivaciju MAP-a, o odnosu NATO-a prema BiH novinarima u Briselu je govorila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

 

Zvanični poziv Makedoniji da započne pregovore o pridruživanju NATO savezu većinom se dočekuje kao pozitivan element u očuvanju perspektive proširenje alijanse na Zapadni Balkan.

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je iz Brisela pozdravila poziv Makedoniji, ali i kritizirala odnos Alijanse prema Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

 

- Nama je izuzetno bitno stabilizirati prostor jugoistoka Evrope. Drago mi je da će danas biti upućene pozitivne poruke Makedoniji nakon dogovora s Grčkom. Vjerujem, i nadam se, da će se na referendumu nakon dogovora s Grčkom biti potvrđen dogovor jer doista držim da je historijski. Razumijem određene osjećaje nekih Makedonaca, ali mislim da je ovaj dogovor iznimno dobar - kazala je Grabar-Kitarović.

 

Nakon što je generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kazao da Bosna i Hercegovina još nije spremna da bude na dnevnom redu za aktivaciju MAP-a, o odnosu NATO-a prema BiH novinarima u Briselu je govorila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

- Ono što me je pomalo razočaralo jeste odnos prema Bosni i Hercegovini. Bili smo među skupinom država koje su se posebno zalagale za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Kao što znamo aktivacija tog programa je daleko od samog članstva. Evo, Makedonija je završila 18 ciklusa, prošlo je 18 godina. To bi silno pomoglo Bosni i Hercegovini u reformama koje provode jer bi pružilo taj neophodan okvir za dijalog između NATO-a i Bosne i Hercegovine u smislu daljnje reforme i rekonstrucije njihovih oružanih snaga, prilagodbe cijelog sigurnosnog sustava, ali isto tako i jednog drugog dijaloga o miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Evrope - istaknula je Grabar-Kitarović.

 

Hrvatska predsjednica smatra kako je proširenje neophodno kako bi se ojačala borba protiv terorizma, trgovine ljudima ali i krijumčarenja svih drugih roba te kako bi dovelo do jačanja sigurnosti i stabilnosti regiona.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook