Napali ga jer je bio Afroamerikanac

Srpske tinejdžere, koji su na smrt pretukli Amerikanca na Zakintosu, očekuje doživotna robija

Hronika07.07.18, 20:06h

Srpske tinejdžere, koji su na smrt pretukli Amerikanca na Zakintosu, očekuje doživotna robija
Osumnjičeni za ubistvo Bakarija optuženi su za teško ubistvo. Za ovaj zločin maksimalna kazna je doživotna robija

 

Prije godinu dana, 7. jula 2017. godine na Zakintosu u Grčkoj ubijen je Bakari Henderson (22). Njegova porodica i dalje čeka pravdu. Suđenje osmorici optuženih, među kojima je i šestoro Srba, zakazano je za 21. septembar.

 

U pitanju su Miloš Ilić (18) iz Bačke Palanke, Nemanja Petrović (18) iz Beograda, Miloš Senić (25) iz Grabovca kod Obrenovca, Siniša Petrović (22) iz Žitnog Potoka kod Prokuplja, Nenad Jovanović (22) iz okoline Žitorađe i Stefan Stojanović (21) iz Novog Sada, prenosi Telegraf.

 

Majka nesretnog mladića misli da je Bakari napadnut zbog rase.

 

- Čini mi se da je sve počelo jer je moj sin Amerikanac, a da je eskaliralo u zločin iz mržnje jer je crnac. Ali, naravno moramo da čujemo šta će odbrana da kaže - izjavila je Džil Henderson.

 

Hendersonova porodica planira da otputuje za Grčku na suđenje. Porota će biti sastavljena od troje sudija i četvoro građana.

 

Osumnjičeni za ubistvo Bakarija optuženi su za teško ubistvo. Za ovaj zločin maksimalna kazna je doživotna robija.

 

tinejdzeri-srbi

 

Andreas Patsis, grčki advokat kojeg je zadržala porodica nesretnog mladića, rekao je da bi suđenje trebalo da otkrije koji je motiv zločina.

 

- Već postoje nagovještaji da je motiv ubistva bio netrpeljivost prema Amerikancima. Srbi su napali Bakarija jer je bio Afroamerikanac - izjavio je advokat.

 

Thanasis Tartis, advokat koji zastupa optuženog koji je bokserom napao Bakarija, rekao je da je njegov klijent priznao da ga je upotrebio da napadne žrtvu.

 

Optuženi je naglasio da taj predmet nije dovoljno težak da bi ubio Hendersona.

 

- Optužnica prihvata da je moj klijent koristio lijevu ruku, njegovu slabu ruku, da pogodi mladića, jer je njegova desna ruka bila slomljena. Dakle moj klijent nije mogao da ima dovoljno snage da ubije Bakarija jer je koristio slabiju ruku - rekao je Tartis.

 

Bakari Henderson diplomirao je na Univerzitetu u Arizoni. Umro je na Zakintosu kad je na njega nasrnula grupa muškaraca. Prema optužnici, na Bakarija je nasrnuo jedan od optuženih, kad je Srpkinja napravila selfi sa njim i njegovim prijateljem.

 

Jedan od osumnjičenih prišao je djevojci i rekao: " Zašto pričaš sa crncem pored toliko Srba u lokalu?" Nakon toga je bacio čašu i ošamario Bakarija. Henderson ga je udario flašom piva.

 

Nakon toga je grupa mladića, ispred lokala, napala žrtvu, nakon čega je Bakari preminuo.

 

Henderson je na ostrvo došao kako bi pokrenuo svoju liniju sportske opreme.

 

 

(Telegraf, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook