Uoči utakmice četvrtfinala SP-a

Prosinečki: Hrvatska je bolja, ali Ruse nosi euforija

Sport07.07.18, 11:10h

Prosinečki: Hrvatska je bolja, ali Ruse nosi euforija
Rusija i Hrvatska će igrati meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju, s početkom u 20.00 sati

 

Hrvatska nogometna reprezentacija danas će protiv selekcije Rusije igrati susret četvrtfinala Svjetskog prvenstva koje se igra u toj zemlji.

 

Prema mišljenju mnogih nogometnih stručnjaka, Hrvati su favoriti u tom susretu, ali i jedan od favorita cijelog takmičenja, a takvog mišljenja je i selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki.

 

Svojevremeno jedan od najboljih ofanzivnih vezista svijeta upravo je u dresu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine toj zemlji donio najveći nogometni uspjeh osvojivši bronzanu medalju. Hrvatska je tada u meču za plasman u finale s 2:1 izgubila od domaćina, a kasnije svjetskog prvaka Francuske.

 

Vođen velikim iskustvom sa svjetskog prvenstva, u izjavi za Fenu, Prosinečki ističe da je Hrvatska favorit u meču protiv Rusije ako sagledamo imena koja nastupaju u „kockastom“ dresu, ali da izabranike Zlatka Dalića očekuje sve osim laganog zadatka.

 

- Pred Hrvatskom je teška utakmica, bez obzira na to koliko je favorit u meču protiv Rusije. Pojedinačno gledano, Hrvatska je kvalitetnija i po svim nogometnim pravilima trebali bi se naći u polufinalu. Ipak, Rusija je nakon pobjede protiv Španije dobila veliko samopouzdanje, tako da nije lako prognozirati pobjednika današnjeg duela. Vjerujem da je Hrvatska lagani favorit, ali da će euforija nositi Ruse, tako da očekujem zanimljivu i tešku utakmicu - izjavio je Prosinečki.

 

U slučaju plasmana u polufinale, Hrvatska će igrati protiv pobjednika drugog današnjeg četvrtfinalnog duela između Engleske i Švedske. Prosinečki podsjeća da je do sada na SP-u mnogo favorita ispalo, zbog čega ne želi favorizirati Engleze u odnosu na Šveđane, koji su se pokazali kao „tvrd orah“ u svim dosadašnjim mečevima.

 

- Ne znam ko će izboriti plasman u polufinale, ali vjerujem da bi za Hrvatsku plasman u tu fazu takmičenja već bio veliki uspjeh. Sigurno je da bi u toj fazi takmičenja, ako danas savlada Rusiju, Hrvatska imala velike šanse i za finale - objašnjava selektor BiH.

 

Osvrnuo se i na nagađanja da bi FIFA zbog velikih ulaganja i finansijske dobiti u današnjem meču mogla "pogurati" selekciju Rusije.

 

- Ne vjerujem u takvo nešto. Uvođenjem VAR tehnologije sve se može provjeriti. U neki pritisak na sudije mogu povjerovati, ipak će na stadionu biti strašno veliki broj ruskih navijača te bi zbog ambijenta neki sudac mogao biti privrženiji Rusiji, ali sumnjam u bilo kakvu teoriju zavjere - zaključio je Prosinečki.

 

Rusija i Hrvatska će igrati meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju, s početkom u 20.00 sati. Utakmicu će suditi Brazilac Sandro Ricci.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook